Teraz już wiem, że choć jeden zostanie zgłoszony, bo to ten poniżej. Pyszne, naturalnie kremowe risotto z delikatnym, indyczym mięsem i kolorowymi warzywami, które miały przede wszystkim zachęcić moje dzieci do konsumpcji. Nie było to łatwe, ale koniec końcem zjadły po miseczce. Doszłam też do wniosku, że kolejnym razem robiąc właśnie pod dzieciaki, nie dam zielonej papryki, bo jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała.
Składniki dla 4 osób:
300g mięsa z piersi indyka
½ czerwonej papryki
¼ żółtej papryki
¼ zielonej papryki
¼ pomarańczowej papryki
1 cebula czerwona
½ małej cukinii
1 marchewka
4 łyżki kukurydzy
Pół pęczka natki pietruszki
Kilka pomidorków cherry
1¼ litra warzywnego bulionu
½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
1 łyżeczka Vegeta natur
2 łyżki masła
Szczypta pieprzu
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Bulion podgrzewamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i
podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy.
Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy
pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i
cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem.
Gotujemy
pod przykryciem do miękkości ryżu, mieszając od czasu do czasu i pilnując, by
nic nie przywarło do patelni. Jeśli trzeba- ponownie podlewamy bulionem. Do
miękkiego risotto o kleistej konsystencji dodajemy kukurydzę oraz drobno
pokrojone pomidorki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do przygotowania risotta użyłam bulionu zrobionego z własnej, domowej kostki rosołowej. Przyznaję jednak bez bicia, że odkąd wyczytałam, że Vegeta "wypuściła" na rynek naturalne kostki rosołowe, poluję by je kupić. Póki co bez skutku, bo w żadnym sklepie nie udało mi się ich zdobyć. Jeśli ktoś z Was już przetestował, to z przyjemnością wysłucham opinii.
Dajcie znać!
Uwielbiam risotto w każdym wydaniu, z chęcią wpadlabym do ciebie na obiad.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń