Gorzej z dobrym mięsem. Dostać je w dzisiejszych czasach, mam wrażenie, że graniczy z cudem.
Kiedy jednak ten cud się przydarzył i M. przywiózł do domu pięknie wytrybowane, świeże mięso z udek, wiedziałam, że przeznaczę je na coś fajnego. Wystarczyło kilka chwil, by skomponować pyszny obiad dla całej rodziny!
4 udka kurczaka bez kości i skóry
200g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego)
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tartego parmezanu
8 sztuk suszonych pomidorów
4 łyżki mąki
Odrobina oleju rzepakowego
1 łyżka Vegeta Natur
Sposób przygotowania:
Mięso staramy się rozbić jak najcieniej przez folię spożywczą, ale
uważając by się nie potargało.
Na rozgrzanej oliwie
podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Mieszamy
cały czas, aż do jego całkowitego rozmrożenia i połączenia z czosnkiem. Gotowym
smarujemy każdy rozbity płat mięsa, układamy po dwa suszone pomidory i zwijamy
najpierw boki do środka, a następnie resztę- jak roladę. Spinamy dokładnie
wykałaczkami, obtaczamy w mące i opiekamy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem oraz vegetą,
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 90 minut.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub na zimno- pokrojone w plasterki jako
przekąskę.#durszlakXvegetanatur
#vegetanatur
#inspirowanenatura
ja na szczęście mam dostęp do dobrego mięska :) a duet szpinak i suszone pomidory zawsze się sprawdza
OdpowiedzUsuń