Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 31 stycznia 2019

Roladki z uda kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów i to nie pierwszy raz, gdy użyłam obu tych rzeczy do przygotowania mięsnego obiadu. Szpinak zazwyczaj zawsze mam w zamrażarce, suszonych pomidorów został mi tylko słoik z własnych, które robiłam w zeszłym roku, ale jem oszczędnie, żeby do lata wystarczyło ;)
Gorzej z dobrym mięsem. Dostać je w dzisiejszych czasach, mam wrażenie, że graniczy z cudem.
Kiedy jednak ten cud się przydarzył i M. przywiózł do domu pięknie wytrybowane, świeże mięso z udek, wiedziałam, że przeznaczę je na coś fajnego. Wystarczyło kilka chwil, by skomponować pyszny obiad dla całej rodziny!


Składniki dla 4 osób:
 
4 udka kurczaka bez kości i skóry
200g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego)
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tartego parmezanu
8 sztuk suszonych pomidorów
4 łyżki mąki
Odrobina oleju rzepakowego
1 łyżka Vegeta Natur

Sposób przygotowania:

Mięso staramy się rozbić jak najcieniej przez folię spożywczą, ale uważając by się nie potargało.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Mieszamy cały czas, aż do jego całkowitego rozmrożenia i połączenia z czosnkiem. Gotowym smarujemy każdy rozbity płat mięsa, układamy po dwa suszone pomidory i zwijamy najpierw boki do środka, a następnie resztę- jak roladę. Spinamy dokładnie wykałaczkami, obtaczamy w mące i opiekamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem oraz vegetą, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 90 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub na zimno- pokrojone w plasterki jako przekąskę.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą
#durszlakXvegetanatur 
#vegetanatur 
#inspirowanenatura

1 komentarz:

  1. ja na szczęście mam dostęp do dobrego mięska :) a duet szpinak i suszone pomidory zawsze się sprawdza

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.