Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 31 stycznia 2019

Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem

Pierogi kocham nad życie. Zarówno jeść jak i robić i nie jest dla mnie zmorą żadną ulepić ich nawet w setkach. Przy czym kształt oraz obecność falbanki jest dla mnie najmniej ważna i wiedząc, że smak się sam broni, do szczęścia nie trzeba mi "cudaśnych" kształtów. Wystarczy mi trochę wolnego czasu i cisza... ta akurat jest niezbędna, bo nic bardziej mnie nie wyprowadza z równowagi przy lepieniu, jak np. podbiegające dzieci z prośbą, by już teraz natychmiast oderwać się od lepienia i iść: a to siku z Młodszym, a to znowu zrobić herbatę lub pobawić się w chowanego. Mycie rąk za każdym razem jest dla mnie mega upierdliwe, dlatego zazwyczaj za lepienie pierogów zabieram się wieczorami, a nawet nocami, kiedy całe towarzystwo już śpi i wiem, że nikt mnie od tego zajęcia nie oderwie.

Podobnie było z tymi ravioli. Dzieci poszły spać, a Matka do kuchni wyczarować kolejny przepis, który niewątpliwie będzie jednym z moich ulubionych. Zapytacie czemu niby?! Ale jak tylko przygotujecie sam farsz i spróbujecie go, nie będziecie mogli doczekać się efektu końcowego!
Po pierogach ruskich, to nadzienie zdobywa moje serce i sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :)

 
Składniki na ok 25 sztuk

Ciasto:
400g mąki
200ml wrzącej wody
łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Farsz:
100g kaszy gryczanej prażonej
150g białego sera (twarogu)
150g wędzonego boczku
1 cebula
20g rukoli
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
Szczypta soli, pieprz do smaku

Dodatkowo:
50g masła
Świeża rukola
Kilka plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania

Farsz:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli ma mało tłuszczu, dodajemy jedną łyżkę oleju. Do przesmażonego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu do przyrumienienia składników. Studzimy.
Kaszę gryczaną dobrze przelewamy zimną wodą, przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, ok 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie zestawiamy z palnika i pozostawiamy nadal pod przykryciem na kolejne 10 minut. Studzimy.
Ciepłe, ale nie gorące składniki łączymy z twarogiem, posiekaną drobno rukolą oraz przyprawami.


Ciasto:
Mąkę, wrzątek, olej i sól wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odkładamy na min. pół godziny pod przykryciem, dzięki czemu ciasto odpocznie i stanie się bardziej elastyczne. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 2mm. Na jednej połowie układamy kuleczki farszu wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą, czystą częścią ciasta. Dociskamy wokół farszu, by porządnie skleić i wycinamy foremką do ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania zarówno ciasta jak i farszu :)
Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.


Do podania:
Masło roztapiamy i na małym ogniu doprowadzamy do lekko brązowego koloru.           
Na talerzu polewamy ugotowane ravioli palonym masłem, dekorujemy liśćmi rukoli i chipsem z przyrumienionego na suchej patelni wędzonego boczku.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą



4 komentarze:

  1. Śliczne! Ciekawi mnie, jak je przechowujesz, skoro lepisz w nocy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deseczki podsypujemy obficie mąką, dodatkowo w mące obtaczam pieroga z obu stron i układam tak by się nie zachodziły. Wstając z samego rana, albo jak się przebudzę, to jeszcze w nocy- obracam każdego pieroga na drugą stronę.Przed gotowaniem, co zazwyczaj jest koło południa, obracam je minimum trzykrotnie.No i przykrywam oczywiście bawełnianą ściereczką, żeby nie zeschły 😁

      Usuń
  2. Dzięki za szybką odpowiedź,wkrótce wypróbuję przepis,bo bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam Kochana na zdjęcia 😍 Możesz je zrobić również w postaci zwykłych pierożków 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.