Konkurs marki Vegeta, organizowany na portalu Durszlak sprawił, że właśnie tej odmiany zapragnęłam i stwierdziłam, że to świetna okazja, do zmiany swojego codziennego menu.
Już od początku stycznia, staram się jeść więcej kasz, warzyw i unikać słodyczy, co jednak przy obecności dzieci w domu jest nie lada wyzwaniem. w każdej szafce praktycznie jest coś pochowane ;) Obiad w tak zdrowej postaci jest więc dla mnie poniekąd spełnieniem noworocznego postanowienia. Chciałabym w tym postanowieniu naprawdę wytrwać i przynajmniej raz na 2 tygodnie zrobić posiłek stricte wegański. Korzyść byłaby obopólna, bo dodatkowo- gdyby było smaczne, Wy zyskalibyście nowy przepis.
500g pieczarek
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki ryżu pełnoziarnistego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka przyprawy do potraw Vegeta Natur
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz roslinny do wysmarowania formy
Sos pomidorowy:
600ml passaty pomidorowej
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mieszanych ziół: bazylia, oregano i tymianek
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki Vegeta Natur
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek
przeciśnięty przez praskę. Gdy się zrumienią- dodajemy umyte i pokrojone drobno
pieczarki. Możemy je także zetrzeć na tarce. Smażymy wszystko razem aż do
lekkiego zrumienienia i odparowania wody.
Ryż oraz namoczoną wcześniej-wg instrukcji na opakowaniu- soczewicę
gotujemy al dente. Studzimy. Mieszamy
razem z przygotowanymi pieczarkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą oraz
łączymy z siemieniem lnianym, który sprawi, że farsz w trakcie obróbki
termicznej odpowiednio się sklei i nie będzie sypki.
Liście kapusty włoskiej delikatnie odrywamy i ścinamy zgrubienie tak, by
nie uszkodzić i nie rozerwać. Nakładamy porcję farszu na każdy liść i zwijamy-
najpierw boki do środka, a następnie w rulon. Układamy ciasno w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub odpowiednim do zapiekania. Podlewamy 250ml wody i
posypujemy po wierzchu jeszcze odrobiną Vegety. Gołąbki- koniecznie przykryte
pokrywą lub folią aluminiową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na 45
minut. Po tym czasie wyciągamy, ostrożnie odlewamy połowę płynu i zalewamy
sosem pomidorowym. Już bez przykrywania pieczemy całość jeszcze 15 minut.
Sos pomidorowy:
Na podgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,
rumienimy.
Zalewamy pomidorową passatą, dodajemy przyprawy i mieszając gotujemy ok 10 minut.
Zalewamy pomidorową passatą, dodajemy przyprawy i mieszając gotujemy ok 10 minut.
Przygotowane gołąbki podajemy na ciepło.
Przyprawa Vegeta znana jest chyba wszystkim Polakom. W naszym domu gościła już kilkanaście lat temu, kiedy o innych tak naprawdę nikt wiele nie słyszał. Każde danie Mama doprawiała szczyptą suszonych warzyw, które były w stałej ofercie firmy Podravka.
Nowości, które od jakiegoś czasu możemy zakupić upewniają mnie w przekonaniu, że Vegeta, to naprawdę dobry wybór!
W ogólnopolskim plebiscycie Konsumencki Lider Jakości marka Vegeta zdobyła Złoty Laur Konsumenta 2019, co świadczy o ich niezawodności i wysokiej jakości.
#durszlakXvegetanatur
#vegetanatur
#inspirowanenatura
Już gdzieś widziałam gołąbki z czarną soczewica, u Ciebie teraz z zieloną, więc pora wykombinować swoją wersję :D
OdpowiedzUsuńCzas na czerwoną 😁
Usuń