Niby nic takiego, kilka warzyw, trochę mięsa upieczonego na patelni z odrobiną tłuszczu i sos, który całości nadaje charakteru. Żadna filozofia! Ale spróbujcie zwinąć rollsa z papieru ryżowego i nie uszkodzić ani jednego! To dopiero sztuka! Oczywiście mi się nie udało i dwa z dziesięciu "wsunęłam" tuż po przygotowaniu.
Chrupkie warzywa, soczysty kurczak otoczony naturalną przyprawą Vegeta Natur, bez dodatku glutaminianu sodu, stanowią spójną całość i doskonale sprawdzą się jako fastfoodowa przekąska podczas rodzinnych i przyjacielskich spotkań.
⅓ pora
¼ czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki
(można użyć tylko jednego lub dwóch kolorów)
5 łyżek zielonego groszku
Kilka liści zielonej sałaty
1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do kurczaka
2 łyżki oleju
Natka pietruszki
Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
Kilka kropel soku z limonki
2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki, mieszamy z przyprawą Vegeta
Natur do kurczaka i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy.
Pora oraz papryki kroimy w nie za grube słupki o dł ok 7cm. Sałatę
strzępimy.
Papier ryżowy
przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu- każdy płat dosłownie kilka sekund
namaczamy w wodzie, przekładamy na talerz i napełniamy w jednym miejscu
odrobiną sałaty zielonej, papryk, pora, kurczaka i groszku. Zwijamy najpierw
boki, następnie w rulon, jak krokieta.
Podajemy tuż po przygotowaniu, najlepiej z sosem, który zrobimy łącząc ze sobą
wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.