Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 9 lutego 2019

Ciasto z owocami i kokosową pianką

Wspominacie czasem te wszystkie piękne, letnie dni, kiedy bez zbędnego zakładania czapki, kurtki, tudzież ciepłego obuwia, można było wyjść przed dom, usiąść na nagrzanym od Słońca schodku i złapać trochę witaminy D?! Ja z dnia na dzień tęsknie bardziej, dlatego choćby zamkniętymi w słoiku owocami, staram się przywołać wiosnę i lato, a czym prędzej  przepędzić zimę.



Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm

4 żółtka
2 jajka
150g cukru pudru
150g masła
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza kokosowa:
4 białka
200g drobnego cukru
200g kokosu

Dodatkowo:
1 słoik kwaskowatego dżemu
100g rodzynek
1 większy słoik drylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz jajka. Do jednolitej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia i wykładamy na blaszkę. Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy wiśniami i rodzynkami.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu kokos. Bezę wykładamy na owoce, równomiernie rozprowadzamy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i pieczemy od 30-40 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. też tęsknie wyglądam lata, choćby dlatego, że nie będę musiała córci zakładać tych wszystkich warstw i biegać za nią po żłobku by to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.