Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm
2 jajka
150g cukru pudru
150g masła
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
4 białka
200g drobnego cukru
200g kokosu
Dodatkowo:
1 słoik kwaskowatego dżemu
100g rodzynek
1 większy słoik drylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz jajka. Do
jednolitej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do
połączenia i wykładamy na blaszkę. Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy wiśniami
i rodzynkami.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu kokos.
Bezę wykładamy na owoce, równomiernie rozprowadzamy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i pieczemy od 30-40
minut.
Przestudzone posypujemy
cukrem pudrem.
też tęsknie wyglądam lata, choćby dlatego, że nie będę musiała córci zakładać tych wszystkich warstw i biegać za nią po żłobku by to zrobić
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń