Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 14 lutego 2019

Razowe pizzerinki nie tylko na Walentynki

Jakiś czas temu zrezygnowałam z jedzenia jasnego pieczywa. Nijak mi ono nie przeszkadzało, ale tak sobie postanowiłam i staram się wytrwać. Problem pojawił się kiedy zachciało nam się pizzy... ale wtedy właśnie pomyślałam, że skoro już mam pełnoziarniste mąki, to może jakoś by je wykorzystał. Zrobiliśmy próbę i o dziwo! wyszło całkiem smacznie. Wiadomo, że to nie ten smak, że glutenu mniej i ogólnie kolor niczym spalonej, ale zapewniam Was, że tak właśnie ma wyglądać. Chrupiący spód, ulubione dodatki i odrobina sera mozzarelli.Jednym słowem- zdrowiej! Znacznie zdrowiej!
Skoro już pierwsza partia wyszła i wszystkim smakowała, mogłam spokojnie wziąć się za kolejną i spisać składniki oraz sposób przygotowania.
Może będzie dla Was inspiracją na dzisiejszy wieczór? Kształt oczywiście nie gra roli, śmiało możecie ciasto podzielić na dwie części i zrobić okrągłe pizze!


Składniki na ok 8 sztuk:
 
250ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki cukru
Ok 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
Ok 200g mąki pełnoziarnistej żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
150ml passaty pomidorowej
3 rozdrobnione, małe ząbki czosnku
Kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Odrobina świeżego lub suszonego oregano

Dodatki:
2 kulki sera mozzarella
Kilkanaście małych plastrów salami
4 pieczarki
4 łyżki kukurydzy
Odrobina czerwonej papryki
Kilka małych różyczek brokuła
I co tylko dusza zapragnie ;)

Sos czosnkowo- jogurtowy
125ml gęstego jogurtu greckiego
3 ząbki małego czosnku
Kilka listków posiekanej bazylii
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ciasto (dzień I):

ciepłej wody mieszamy z drożdżami, cukrem i pełną łyżeczką mąki pszennej pełnoziarnistej. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem.
Do dużej miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki, wlewamy pozostałą wodę, rozczyn oraz sól. Wyrabiamy ręką na gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę. Ręcznie wyrabiamy ok 10 minut, mikserem wystarczy ok 3. Odstawiamy na całą noc do lodówki, a nazajutrz zabieramy się za formowanie i pieczenie.

Ciasto (dzień II):

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 8 części i formujemy na kształt serca o grubości max 3-4mm. Brzegi zwijamy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym. Mieszamy potrzebne składniki w małym kubeczku, po czym odparowujemy na małym ogniu kilka minut i studzimy.
Na sos pomidorowy układamy plastry mozzarelli i ulubione dodatki- u mnie plaster pieczarki, trochę kukurydzy, salami, papryki.
Wkładamy do nagrzanego do 220⁰C piekarnika (grzanie dół) na ok 10 minut, a następnie włączamy grzałkę górną i dolną i dopiekamy pizzerinki ok 5 minut, pilnując by nic się nie przypaliło.


Podajemy z sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanej bazylii i pozostałych składników dodanych do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.