Skoro już pierwsza partia wyszła i wszystkim smakowała, mogłam spokojnie wziąć się za kolejną i spisać składniki oraz sposób przygotowania.
Może będzie dla Was inspiracją na dzisiejszy wieczór? Kształt oczywiście nie gra roli, śmiało możecie ciasto podzielić na dwie części i zrobić okrągłe pizze!
Składniki na ok 8 sztuk:
250ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki cukru
Ok 200g mąki pełnoziarnistej żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
150ml passaty pomidorowej
3 rozdrobnione, małe ząbki czosnku
Kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Odrobina świeżego lub suszonego oregano
Dodatki:
2 kulki sera mozzarella
Kilkanaście małych plastrów salami
4 pieczarki
4 łyżki kukurydzy
Odrobina czerwonej papryki
Kilka małych różyczek brokuła
I co tylko dusza zapragnie ;)
Sos czosnkowo- jogurtowy
125ml gęstego jogurtu greckiego
3 ząbki małego czosnku
Kilka listków posiekanej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto (dzień I):
⅓
ciepłej wody mieszamy z drożdżami, cukrem i pełną łyżeczką mąki pszennej
pełnoziarnistej. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem.
Do dużej miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki, wlewamy pozostałą wodę,
rozczyn oraz sól. Wyrabiamy ręką na gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec
dodając oliwę. Ręcznie wyrabiamy ok 10 minut, mikserem wystarczy ok 3.
Odstawiamy na całą noc do lodówki, a nazajutrz zabieramy się za formowanie i
pieczenie.
Ciasto (dzień II):
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy.
Dzielimy na 8 części i formujemy na kształt serca o grubości max 3-4mm. Brzegi
zwijamy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym. Mieszamy potrzebne składniki w małym
kubeczku, po czym odparowujemy na małym ogniu kilka minut i studzimy.
Na sos pomidorowy układamy plastry mozzarelli i ulubione dodatki- u mnie
plaster pieczarki, trochę kukurydzy, salami, papryki.
Wkładamy do nagrzanego do 220⁰C piekarnika (grzanie dół) na ok 10 minut,
a następnie włączamy grzałkę górną i dolną i dopiekamy pizzerinki ok 5 minut,
pilnując by nic się nie przypaliło.
Podajemy z sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku przeciśniętego przez
praskę, posiekanej bazylii i pozostałych składników dodanych do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.