Składniki
dla 4 osób:
2
duże piersi z kurczaka
1
duży, prostokątny płat ciasta francuskiego
Ok
6-8 pieczarek
50g
sera żółtego
Ćwiartka
czerwonej papryki
1
mała cebulka dymka
2
ząbki czosnku
Sól,
pieprz do smaku
1
łyżka masła
1
żółtko
2
łyżki mleka
Sposób
przygotowania:
Filety
z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i nacieramy solą oraz
pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.
Na
maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki.
Do
kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry
sera. Ciasto francuskie dzielimy na pół, na środku każdej części układamy
pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie.
Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z
mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 45 minut, przy czym
po ok 25-30 minutach, gdy ciasto zaczyna się rumienić, przykrywamy folią
aluminiową, by zbytnio nie przypiec. Podajemy na ciepło.
wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń