Składniki na
ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
250g masła
500g miodu
prawdziwego
200g cukru
kryształu
½ szklanki
mleka
½ łyżeczki
soli
3 łyżeczki
sody oczyszczonej
30g przyprawy
do piernika
Krem
orzechowy:
600g orzechów
włoskich
300g cukru
pudru
300ml
śmietanki 30%
Ponadto:
2 słoiczki
powideł śliwkowych
2 tabliczki
gorzkiej czekolady
1 tabliczka
czekolady mlecznej
125ml słodkiej
śmietanki 30%
Sposób
przygotowania:
Masło, cukier
oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników.
Odstawiamy do przestudzenia.
Sodę
rozpuszczamy w mleku.
Do dużej miski
przesiać mąkę, dodać przestudzoną masę z cukru, miodu i masła oraz pozostałe
składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią.
Gotową masę
(powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub
innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde.
Przed
pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na
grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.
Krem
orzechowy:
Orzechy
przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem
pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do
wystudzenia masy.
Przełożenie:
Blat
piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa
orzechowa- blat piernikowy
Piernik
dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na
3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą.
Polewa:
Śmietankę
mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i
odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od
razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy
do zastygnięcia polewy.
Ciasto jest
najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie.
Ja po świętach już drugi raz nastawiłam ten piernik. Na Boże Narodzenie upiekłam po raz pierwszy i jak dla mojej rodziny- możemy go jeść cały rok. Nie musicie czekać do świąt, żeby go upiec :-) jest pyszny
OdpowiedzUsuńMiło czytać takie komentarze 😍
OdpowiedzUsuńu mnie dziś śnieg za oknem i z chęcią bym zjadła kawałek piernika w taką pogodę :) a wiadomo ten jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuń