Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj. Przygotuj je, a jeśli chcesz- zdjęciem podziel się na Facebooku lub Instagramie oznaczając profil @Kuchnia w czekoladzie. Będzie mi ogromnie miło💜Dodatkowo zachęcam do śledzenia mojego konta na Instagramie, jeśli jeszcze tego nie robisz 😁👉👉👉 https://www.instagram.com/kuchniawczekoladzie
Składniki na blaszkę 24x36cm
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Sernik:
750g dwukrotnie zmielonego białego sera
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
1⅓ szklanki drobnego cukru kryształu
80g roztopionego i przestudzonego masła
1 duży budyń waniliowy w proszku
Krem truskawkowy:
2 kostki masła
10 łyżek cukru pudru
Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
1kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę
soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, następnie żółtka, a na samym
końcu przesiane obie mąki, które łączymy z pianą ręcznie, za pomocą np.
drewnianej łyżki. Biszkopt przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia (tylko
spód) blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 20 minut (do
suchego patyczka). Studzimy.
Sernik:
Masło topimy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami na jasny krem.
Dodajemy partiami ser, tłuszcz i proszek budyniowy. Białka ubijamy ze szczyptą
soli i łączymy z masą serową. Całość przelewamy na wyłożoną papierem do
pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut.
Studzimy najlepiej kilka godzin w uchylonym piekarniku.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Pozostawiamy do lekkiego
stężenia. Rozpuszczamy także wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki na wierzch
ciasta i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy
rozgniecione np. widelcem truskawki. Do kremu dodajemy gęstniejącą (nie
płynną!) galaretkę.
Przełożenie:
Biszkopt- ½ kremu
truskawkowego- sernik- pozostały krem truskawkowy- umyte, odszypułkowane i
osuszone truskawki- całość zalewamy przygotowaną wcześniej i tężejącą galaretką.
To moje ulubione letnie ciasto! Smak jest po prostu obłędny :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Tyle pysznych warstw :)
OdpowiedzUsuń