Chciałam też przy okazji sprawdzić funkcję czyszczenia piekarnika, ale o dziwo- po pieczeniu w tej temperaturze, z parą, nie było ani śladu tłuszczu. Przetarłam więc tylko zmoczoną gąbką miejsce które napełniam wodą i po robocie! Jeśli więc lubicie wygodę i smaczne jedzenie z piekarnika, polecam ten z funkcją pary od marki Electrolux. U mnie sprawdza się rewelacyjnie!
Składniki:
4 udka
1 mały słoik śliwek w syropie
1 łyżeczka słodkiej papryki
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części.
Syrop ze śliwek łączymy z papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy mięso.
Pozostawiamy je w takiej marynacie minimum 12 godzin, a następnie przekładamy
do naczynia żaroodpornego. Dodajemy śliwki oraz listki tymianku i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 160⁰C z funkcją termoobiegu i parowania. Udka pieczemy
godzinę, po czym nadmiar płynu ostrożnie zlewamy (ostudzony mrozimy w
woreczkach do lodu- stanowi świetną bazę do sosów!), a mięso podpiekamy na
złoty kolor. Podajemy na ciepło w towarzystwie surówek i ziemniaków.
*Jeśli nie posiadamy piekarnika
parowego, do dużej blaszki z wyposażenia nalewamy 1 szklankę zimnej wody i
wstawiamy na najniższą półkę jeszcze przed rozgrzaniem sprzętu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.