Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 20 listopada 2019

Rożki mięsne do barszczu

Macie jeszcze jakąś porcję gotowanego mięsa, ukrytego w czeluściach zamrażarki? A może pozostało Wam gdzieś na dnie półki nieotwarte opakowanie rożków do lodów? Przyda się też mielony filet z kurczaka i kilka innych drobnych rzeczy, by móc przygotować takie apetyczne rożki! Robi się je zdecydowanie szybciej niż krokiety czy uszka, więc warto sobie zapisać przepis i skorzystać gdy będzie taka potrzeba :)



Składniki na 12 sztuk:

12 rożków waflowych
250g fileta z kurczaka
250g mięsa drobiowego z rosołu
200g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy
Dodatkowo do panierowania:
2 jajka
Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu zredukowania nadmiaru wody z grzybów.
Mięso drobiowe rosołowe oraz świeżą pierś kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z przestudzonymi pieczarkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem napełniamy waflowe rożki, a następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku (z drobiną soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy do barszczu.


13 komentarzy:

  1. Świetny pomysł > warto wykorzystać > zawsze jakaś odmiana, a przecież najpierw je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będe to próbować bo wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy farsz po usmażeniu tj pierś z kurczaka nie będzie surowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie będzie, ale trzeba dać więcej oleju i smażyć na naprawdę małym ogniu, by się nie spaliły a były właśnie dobrze w środku usmazone 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdyby podsmażyć mięso z pieczarkami? Zmieni to smak stożków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tak robić, bo uważam że natopi się trochę tłuszczu i wody z pieczarek, a same rożki jak napełnisz takim farszem, będą za wilgotne i szybko zmiękną. Możesz spróbować, ale na własną odpowiedzialność ;)

      Usuń
  6. świetny pomysł, takie rożki można wypełnić różnym farszem ,a także jeść jako samodzielne danie z surówką i sosem ,np pieczarkowym. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie 😃 muszę spróbować koniecznie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł ciekawy i na pewno go wypróbuję, ale błagam - "półki" nie "pułki"!

    OdpowiedzUsuń
  9. Są smaczne robiłam je dla imieniny męża. Chociaż dla mnie wafelki są trochę za słodkie. Następnym razem będę szukała wafelków o mniejszej zawartości cukru.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.