Składniki na 12 sztuk:
12 rożków waflowych
250g fileta z kurczaka
250g mięsa drobiowego z rosołu
200g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy
Dodatkowo do panierowania:
2 jajka
Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną drobno
cebulę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu
zredukowania nadmiaru wody z grzybów.
Mięso drobiowe rosołowe
oraz świeżą pierś kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z
przestudzonymi pieczarkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem napełniamy waflowe rożki, a następnie panierujemy je w
rozbełtanym jajku (z drobiną soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażymy na złoty
kolor z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy do barszczu.
fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł > warto wykorzystać > zawsze jakaś odmiana, a przecież najpierw je się oczami :)
OdpowiedzUsuńBęde to próbować bo wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńCzy farsz po usmażeniu tj pierś z kurczaka nie będzie surowy?
OdpowiedzUsuńNie będzie, ale trzeba dać więcej oleju i smażyć na naprawdę małym ogniu, by się nie spaliły a były właśnie dobrze w środku usmazone 😊
OdpowiedzUsuńA gdyby podsmażyć mięso z pieczarkami? Zmieni to smak stożków?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam tak robić, bo uważam że natopi się trochę tłuszczu i wody z pieczarek, a same rożki jak napełnisz takim farszem, będą za wilgotne i szybko zmiękną. Możesz spróbować, ale na własną odpowiedzialność ;)
Usuńświetny pomysł, takie rożki można wypełnić różnym farszem ,a także jeść jako samodzielne danie z surówką i sosem ,np pieczarkowym. Brawo.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie 😃 muszę spróbować koniecznie!!!!!
OdpowiedzUsuńPomysł ciekawy i na pewno go wypróbuję, ale błagam - "półki" nie "pułki"!
OdpowiedzUsuńNie mam nic na swoje usprawiedliwienie, ale masz absolutną rację :D
UsuńSą smaczne robiłam je dla imieniny męża. Chociaż dla mnie wafelki są trochę za słodkie. Następnym razem będę szukała wafelków o mniejszej zawartości cukru.
OdpowiedzUsuń