Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;)
Składniki:
3 łyżki oleju
600g szynki
wieprzowej
4 łyżki mąki
pszennej
2 ząbki czosnku
700ml wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
300g pieczarek
2 łyżki kwaśnej
śmietany
1 łyżka sosu
sojowego
Świeżo mielona sól
i pieprz
Posiekana natka
pietruszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sposób
przygotowania:
Mięso oczyszczamy, kroimy w
kostkę i obtaczamy dokładnie w mące. W naczyniu z nieprzywierającym dnem
rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i obsmażamy z każdej strony często mieszając. Zmniejszamy palnik i
dolewamy ok 700ml wody. Dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy
pod przykryciem na małym ogniu ok godzinę, pamiętając by od czasu do czasu
pomieszać. Po tym czasie ściągamy pokrywę i dodajemy pokrojone w talarki
pieczarki. Mieszamy i gotujemy do momentu aż zmiękną. Odrobinę płynu odlewamy i
łączymy ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Łączymy z całością. Doprawiamy do smaku
solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.