Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 kwietnia 2020

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;)


Składniki:

3 łyżki oleju
600g szynki wieprzowej
4 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
700ml wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
300g pieczarek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka sosu sojowego
Świeżo mielona sól i pieprz
Posiekana natka pietruszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy dokładnie w mące. W naczyniu z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i obsmażamy z każdej strony często mieszając. Zmniejszamy palnik i dolewamy ok 700ml wody. Dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok godzinę, pamiętając by od czasu do czasu pomieszać. Po tym czasie ściągamy pokrywę i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Mieszamy i gotujemy do momentu aż zmiękną. Odrobinę płynu odlewamy i łączymy ze śmietaną, przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Łączymy z całością. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.