Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 18 marca 2015

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami

Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? 


Składniki:

ok 750g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
8 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
40 dkg boczku wędzonego
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pieprz do smaku

opcjonalnie
1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku. 


2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. 


Efekt końcowy:


  A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów :) 

3 komentarze:

  1. taki kapuśniak, coś pysznego! Pozdrawiam anka1988

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapuśniak z kaszą???????
    W życiu o czymś takim nie słyszałem - chyba nie zaryzykuję i pominę ten składnik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak radziłabym zaryzykować :) Taka ilość kaszy względem całości, to naprawdę nie dużo :)

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)