Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 26 maja 2015

Orzechowe muffinki z czekoladą

Pamiętacie o dzisiejszym święcie? Każda Mama na pewno z przyjemnością przyjęłaby taki prezent :)
Muffinki orzechowe z kostką czekolady są doskonałe na każdą okazję :)

A wszystkim Mamusiom życzę radości z uśmiechu dzieci, miłości od nich bezgranicznej i sto lat w zdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :)


Składniki:

U mnie wyszło 18 sztuk:

3 białka
120g cukru
230g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100ml mleka 3.2%
1 garść orzechów włoskich
18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania)

Ponadto:
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut (Pieczemy do suchego patyczka- jak biszkopt.) Wierzch upieczonych muffinek polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem oraz posypujemy orzechami. Pozostawiamy do zastygnięcia.


 Efekt końcowy:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)