Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 28 maja 2015

Chorwacka zupa Maneštra

Jakiś czas temu przygotowałam tą zupkę z myślą o udziale w konkursie Hortexa. Konkurs minął, robota nie wygrałam, ale smak zupki pozostał w pamięci do dziś. 
Gęsta i aromatyczna za sprawą boczku spasowała nie tylko mi, ale także mojemu ślubnemu.
Jeśli więc i u Was pogoda nadal zachęcająca do siedzenia w domowych pieleszach, to polecam spróbować ją "na rozgrzewkę". Na pewno się nie zawiedziecie ;)



Składniki:

Dla 4 osób:
4 duże ziemniaki
1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny Hortex
1 szklanka ciecierzycy
1 puszka kukurydzy
1 puszka białej fasoli
30 dkg boczku wędzonego
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
kilka listków selera naciowego
opcjonalnie 1 kostka drobiowa chorwackiej podravki (vegety)


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, mrożoną włoszczyznę Hortex, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.


 Efekt końcowy:

2 komentarze:

  1. A co z włoszczyzną? Pojawiła się na liście składników, a w przepisie już nie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga, ale tak jak to można wywnioskować po zdjęciu dodajemy ją zaraz na początku wraz z ciecierzycą i pozostałymi składnikami. Zresztą zaraz poprawię :) Pozdrawiam i cieszę się, że ktoś na to zwrócił uwagę, bo to znaczy, że ktoś naprawdę przegląda i czyta przepisy ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.