Leki i delikatny, rozpływa się w ustach niczym rolada lodowa. Zapraszam na deser, którego dodatkowym składnikiem są lody pistacjowo- marcepanowe. Nikt mu się nie oprze!
Składniki:
Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm
250ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
1/2 szklanki cukru pudru
350ml lodów pistacjowo- marcepanowych KORAL
1 galaretka agrestowa
2 banany
1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce)
8 kostek czekolady mlecznej
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Do masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy. Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą.
Składniki:
Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm
250ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
1/2 szklanki cukru pudru
350ml lodów pistacjowo- marcepanowych KORAL
1 galaretka agrestowa
2 banany
1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce)
8 kostek czekolady mlecznej
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Do masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy. Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą.
Efekt końcowy:
Ale pyszne :) Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńNa marcepan w takiej postaci, nawet ja - totalna przeciwniczka, skusiłabym się bez większych oporów! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńCudny!! :) kiedy Ty Kobieto masz czas na te pyszności? :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie:) Naprawdę imponująco:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńwykorzystanie lodów do deseru bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńSuper przepis myślę że każdy smak lodów można wykorzystać bo nie cierpię smaku marcepana.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie Wam dziękuję za te wszystkie miłe komentarze, nie będę dziękować każdemu z osobna, ale naprawdę sprawiacie mi nimi ogromną radość! Proszę jeszcze!!! :)
OdpowiedzUsuń