Lubicie szczaw? Ja jako dziecko pamiętam, że chodziłam po łąkach razem z kuzynką (no prawie kuzynką:D), obrywałyśmy i jadłyśmy taki nieumyty :) Teraz już tak fajnie dzieci nie mają, a już jedzenie jakichkolwiek liści z krzaczka nie wchodzi nawet w rachubę :D
I o ile taki surowy jadłam, tak z zupą nigdy nie miałam do czynienia. Ta jest moim kolejnym pierwszym razem :) Zapraszam do skosztowania :)
Składniki:
Dla 3-4 osób:
250g liści szczawiu
8 ziemniaków
2 litry bulionu
1 mała cebula
szczypta soli
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka margaryny
Dodatkowo:
2 szklanki grzanek
Sposób przygotowania:
1. Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
3. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.
I o ile taki surowy jadłam, tak z zupą nigdy nie miałam do czynienia. Ta jest moim kolejnym pierwszym razem :) Zapraszam do skosztowania :)
Składniki:
Dla 3-4 osób:
250g liści szczawiu
8 ziemniaków
2 litry bulionu
1 mała cebula
szczypta soli
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka margaryny
Dodatkowo:
2 szklanki grzanek
Sposób przygotowania:
1. Liście szczawiu dobrze myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 minut. Szcza zmięknie i straci kolor. Odcedzamy na sitku a następnie miksujemy na gładką masę.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny.
3. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną.
Efekt końcowy:
Zawiesiłam oko, bo pięknie podane:)
OdpowiedzUsuń