Pamiętacie o dzisiejszym święcie? Każda Mama na pewno z przyjemnością przyjęłaby taki prezent :)
Muffinki orzechowe z kostką czekolady są doskonałe na każdą okazję :)
A wszystkim Mamusiom życzę radości z uśmiechu dzieci, miłości od nich bezgranicznej i sto lat w zdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :)
Składniki:
U mnie wyszło 18 sztuk:
3 białka
120g cukru
230g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100ml mleka 3.2%
1 garść orzechów włoskich
18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania)
Ponadto:
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut (Pieczemy do suchego patyczka- jak biszkopt.) Wierzch upieczonych muffinek polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem oraz posypujemy orzechami. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Muffinki orzechowe z kostką czekolady są doskonałe na każdą okazję :)
A wszystkim Mamusiom życzę radości z uśmiechu dzieci, miłości od nich bezgranicznej i sto lat w zdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :)
Składniki:
U mnie wyszło 18 sztuk:
3 białka
120g cukru
230g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100ml mleka 3.2%
1 garść orzechów włoskich
18 kostek czekolady z nadzieniem np o smaku toffi (wedle upodobania)
Ponadto:
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut (Pieczemy do suchego patyczka- jak biszkopt.) Wierzch upieczonych muffinek polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem oraz posypujemy orzechami. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Efekt końcowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.