Uwierzycie, że zrobienie tego tortu zajęło mi niespełna pół godziny?
Dokładnie 25 minut potrzebowałam, by ubić śmietankę z mascarpone, obrać banany, zetrzeć czekoladę i namoczyć biszkopty. Proste, szybkie, a smaczne.
Też lubicie takie przepisy?!
Składniki:
Na tortownicę o śr. 16cm
7 większych okrągłych biszkoptów
1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu
1 serek mascarpone
szklanka śmietany kremówki 30% (250ml)
4 kopiate łyżki cukru pudru
15 małych okrągłych biszkopcików
2 banany
1/3 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana
Sposób przygotowania:
Masa: Szklankę śmietany kremówki ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, mieszamy. Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi w syropie większymi biszkoptami i przykryć 1/3 masy. Banany obrać, pokroić w plasterki i "wrzucić" na masę. Delikatnie je wyrównać i lekko docisnąć. Na banany wyłożyć kolejną porcję masy, a w nią wbić nienasączone małe biszkopciki. Resztę masy wymieszać z pozostałym po namaczaniu dużych biszkoptów syropem i wyłożyć na wierzch. Całość posypać startą czekoladą i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Dokładnie 25 minut potrzebowałam, by ubić śmietankę z mascarpone, obrać banany, zetrzeć czekoladę i namoczyć biszkopty. Proste, szybkie, a smaczne.
Też lubicie takie przepisy?!
Składniki:
Na tortownicę o śr. 16cm
7 większych okrągłych biszkoptów
1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu
1 serek mascarpone
szklanka śmietany kremówki 30% (250ml)
4 kopiate łyżki cukru pudru
15 małych okrągłych biszkopcików
2 banany
1/3 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana
Sposób przygotowania:
Masa: Szklankę śmietany kremówki ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, mieszamy. Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi w syropie większymi biszkoptami i przykryć 1/3 masy. Banany obrać, pokroić w plasterki i "wrzucić" na masę. Delikatnie je wyrównać i lekko docisnąć. Na banany wyłożyć kolejną porcję masy, a w nią wbić nienasączone małe biszkopciki. Resztę masy wymieszać z pozostałym po namaczaniu dużych biszkoptów syropem i wyłożyć na wierzch. Całość posypać startą czekoladą i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Efekt końcowy:
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuń25 minut? U mnie, czyli z towarzystwem Córci wiecznie szarpiącej mnie za nogawkę, zajęłoby mi to co najmniej drugie tyle :P
OdpowiedzUsuńAle torcik pyszny... :) szkoda, że nie mam alkoholu jak w przepisie, bo pozostałe składniki są :)
Rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i zapewne smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń