Ciasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na "testowanie". Są bardzo kruche i słodkie, ale bez przesady, bo mrożone truskawki skutecznie dodają troszkę kwaskowatości.
Składniki na ok 80 sztuk:
Ciasteczka:
30 dkg mąki tortowej
30 dkg margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
10 dkg posiekanych lub startych orzechów
5 dg cukru kryształu
Masa truskawkowe:
125 dkg margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru pudru
25 dkg świeżych truskawek
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor.
2. Masa:
Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony z orzechami.
Ciasteczka możemy upiec kilka dni wcześniej, a masą przełożyć "na ostatnią chwilę". Będą dłużej świeższe, a i pracy jakby mniej, jak się tak rozdzieli :)
Składniki na ok 80 sztuk:
Ciasteczka:
30 dkg mąki tortowej
30 dkg margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
10 dkg posiekanych lub startych orzechów
5 dg cukru kryształu
Masa truskawkowe:
125 dkg margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru pudru
25 dkg świeżych truskawek
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor.
2. Masa:
Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony z orzechami.
Ciasteczka możemy upiec kilka dni wcześniej, a masą przełożyć "na ostatnią chwilę". Będą dłużej świeższe, a i pracy jakby mniej, jak się tak rozdzieli :)
Jak pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka ze smakiem.
Jeszcze kilka sztuk mam, zapraszam :)
Usuń