Przepis na "Delicje migdałowe" dostałam od Mamy, ale że troszkę go zmodyfikowałam, to i nazwa mi już nie pasuje ;)
Jeśli macie ochotę na szybki deser do kawy, to dobrze trafiliście. Kuleczki można śmiało zrobić w niecałą godzinę- pod warunkiem, że z mniejszej porcji ;) Jednak na formowaniu chwilę czasu schodzi...
Może zdążycie je zrobić na zbliżające się Święta...?!
Składniki:
Na ok 35 kuleczek (zależy kto jakie duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej)
1 szklanka migdałów
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy)
1/2 kg płatków kukurydzianych
200g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
125ml śmietanki 30%
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy z ognia i przekładamy do misy miksera.
3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania odpowiedniej twardości.
Jako że późniejsze prace były już bardziej "brudne", to nie ma zdjęć z tworzenia ;)
Jeśli macie ochotę na szybki deser do kawy, to dobrze trafiliście. Kuleczki można śmiało zrobić w niecałą godzinę- pod warunkiem, że z mniejszej porcji ;) Jednak na formowaniu chwilę czasu schodzi...
Może zdążycie je zrobić na zbliżające się Święta...?!
Składniki:
Na ok 35 kuleczek (zależy kto jakie duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej)
1 szklanka migdałów
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy)
1/2 kg płatków kukurydzianych
200g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
125ml śmietanki 30%
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy z ognia i przekładamy do misy miksera.
3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania odpowiedniej twardości.
Jako że późniejsze prace były już bardziej "brudne", to nie ma zdjęć z tworzenia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.