Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 19 lutego 2017

Czekoladowo- wiśniowy deser lodowy

Czy i Wy macie już dość tej zimy? Na jedno dobrze, że jest, że troszkę zmroziła otoczenie, ale z drugiej strony... mogła by już odpuścić. Za długo, zdecydowanie!
Zamarzyło mi się lato, słoneczko i dłuższe wieczory. Po cichu chyba liczę, że moje pociechy jak się wygonią po podwórku do późna, to będą lepiej spać ;)
Póki co spanie Młodszego pozostawia wiele do życzenia. Najgorsze, że nie przewiduję poprawy w najbliższym czasie. 
Dlatego żeby chociaż troszkę to lato poczuć, przygotowałam deser lodowy. Mam nadzieję, że w połączeniu z wiśniami i pysznymi wafelkami Lusette przegoni tę zimę ostatecznie!



Składniki:

200ml słodkiej śmietanki 30%
200ml tłustego mleka
2 żółtka
2 łyżki kakao
80g cukru pudru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 wafelki czekoladowe Lusette
4 wafelki nugatowe Lusette
1 większa paczka herbatników
1 mały słoik drylowanych wiśni
Do przygotowania deseru będziemy potrzebować także pudełka po lodach i np. malutkiej keksówki.


Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy żółtkowej i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowując. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie powoli wlewamy przygotowaną masę czekoladową. Dodajemy pokruszone drobno 2 wafelki czekoladowe. Masę przelewamy do pojemnika po lodach i lekko zamrażamy mieszając ją co jakiś czas, by nie powstały grudki. Możemy w tym celu użyć także maszynki do lodów. Spód i boki keksówki wykładamy folią spożywczą. Na dno wysypujemy odgniecione z nadmiaru soku wiśnie. Wyrównujemy, zalewamy 1/4 masy. Układamy herbatniki- jeden obok drugiego- kolejna warstwa masy- herbatników- masy- herbatników- masy i ułożone obok siebie wafelki nugatowe. Przygotowany tak deser chowamy na kilka godzin do zamrażarki. 


2 komentarze:

  1. Bardzo efektowne i z pewnościa pyszne :) super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. kusząco się ten deser prezentuje, bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)