Wiecie... mam plan ;) Postanowiłam sobie ostatnio, że zacznę zdrowiej jeść, troszkę więcej się ruszać (niekoniecznie przy dzieciach!) i ograniczyć słodkie, choć z tym to dopiero będzie nie lada wyzwanie... Czy to coś pomoże i uda mi się pozbyć choć kilku kg- nie wiem, ale zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi ;)
Skoro ma być zdrowiej- to ograniczyłam również pieczywo. A co jem na śniadanie w zamian? A np takie pieczone jaglanki!! Z owocami jest tak dobra, że człowiek zapomina o całym świecie :)
Składniki dla 6 osób:
2 woreczki kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki jagód leśnych (mrożonych)
1 szklanka malin
1 banan
1 jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki pestek słonecznika
½ szklanki płatków migdałów
½ suszonej żurawiny
2 łyżki 100% dżemu z dzikiej róży Łowicz
½l mleka
3 jajka
Ewentualnie mleczko kokosowe
Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną.
Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka kokosowego i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło.
Skoro ma być zdrowiej- to ograniczyłam również pieczywo. A co jem na śniadanie w zamian? A np takie pieczone jaglanki!! Z owocami jest tak dobra, że człowiek zapomina o całym świecie :)
Składniki dla 6 osób:
2 woreczki kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki jagód leśnych (mrożonych)
1 szklanka malin
1 banan
1 jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki pestek słonecznika
½ szklanki płatków migdałów
½ suszonej żurawiny
2 łyżki 100% dżemu z dzikiej róży Łowicz
½l mleka
3 jajka
Ewentualnie mleczko kokosowe
Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną.
Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka kokosowego i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło.
zdrowo i pysznie :) ja właśnie dzięki takim jaglanym albo owsianym śniadaniom skutecznie ograniczyłam słodkości wszelakie :)
OdpowiedzUsuń