Macie tak czasem, że dzwoni budzik (czyt. dziecko ciągnie Cię za rękę lub płacze), a Ty nie masz ochoty kompletnie wstać? Leniwie podnosisz się z łóżka i ogarniasz towarzystwo, bo przecież nie siebie i szukasz czegoś na szybko, co możesz zjeść z pełną świadomością tego, że nie jest to kanapka z pasztetową czy szynką, która w lodówce leży już któryś dzień...
Znacie to? Bo ja aż nadto :)
Ostatnio pobiłam jednak sama siebie, oczywiście w przenośni, kiedy to na śniadanie zjadłam 2 pączki, bo tak źle było mojemu Małemu w chodziku i płaczem wymusił te nieszczęsne rączki. Cóż było zrobić... kanapki przy nim nie zrobiłam, a pączek był pod ręką.
Dlatego kolejnego dnia pomyślałam... Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł.
Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic więcej.
Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko... a mnie na słodkie dwa razy namawiać nie trzeba 😜 Pełne ziaren, bakalii i obłędnego w smaku sosu! Nie, nie... to nie ketchup! To truskawki z dodatkiem zdrowego 100% dżemu z czarnego bzu od Łowicza. Idealnie gęsty, lekko kwaskowy, podkreśla smak "pizzy" i sprawia, że ręka sama ciągnie po kolejny kawałek...
To jak Kochani, namówiłam Was...?
Aaaa i wiecie co? Teściowa chce takie codziennie! I jak tu jej nie kochać?!
Składniki na blaszkę o śr ok 25cm:
100g płatków owsianych
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów włoskich
50g żurawiny suszonej
50g ziaren słonecznika
50g orzechów laskowych
10g nasion chia
10g nasion siemienia lnianego
100g miodu
50g cukru kryształu
Ponadto:
5 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz
3 malutkie gruszki,
½ banana
150g mrożonych truskawek
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
30ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Miód z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy odmierzoną ilość płatków oraz bakalii (możemy wcześniej troszkę posiekać, ale nie jest to koniczne). Mieszamy do połączenia się składników- będą się delikatnie kleić do siebie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Mocno dociskamy, nawet dłonią, by wierzch się wyrównał. Smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Gruszki obieramy, kroimy na grubsze plasterki i układamy obok siebie. W pozostałe miejsca układamy plasterki banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st C na ok 45 minut. Po tym czasie studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy:
Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na małym ogniu z łyżką dżemu z czarnego bzu. Zagotowane owoce miksujemy na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w wodzie i dodajemy do sosu, by lekko go zagęścić. Ponownie podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Znacie to? Bo ja aż nadto :)
Ostatnio pobiłam jednak sama siebie, oczywiście w przenośni, kiedy to na śniadanie zjadłam 2 pączki, bo tak źle było mojemu Małemu w chodziku i płaczem wymusił te nieszczęsne rączki. Cóż było zrobić... kanapki przy nim nie zrobiłam, a pączek był pod ręką.
Dlatego kolejnego dnia pomyślałam... Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł.
Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic więcej.
Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko... a mnie na słodkie dwa razy namawiać nie trzeba 😜 Pełne ziaren, bakalii i obłędnego w smaku sosu! Nie, nie... to nie ketchup! To truskawki z dodatkiem zdrowego 100% dżemu z czarnego bzu od Łowicza. Idealnie gęsty, lekko kwaskowy, podkreśla smak "pizzy" i sprawia, że ręka sama ciągnie po kolejny kawałek...
To jak Kochani, namówiłam Was...?
Aaaa i wiecie co? Teściowa chce takie codziennie! I jak tu jej nie kochać?!
Składniki na blaszkę o śr ok 25cm:
100g płatków owsianych
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów włoskich
50g żurawiny suszonej
50g ziaren słonecznika
50g orzechów laskowych
10g nasion chia
10g nasion siemienia lnianego
100g miodu
50g cukru kryształu
Ponadto:
5 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz
3 malutkie gruszki,
½ banana
150g mrożonych truskawek
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
30ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Miód z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy odmierzoną ilość płatków oraz bakalii (możemy wcześniej troszkę posiekać, ale nie jest to koniczne). Mieszamy do połączenia się składników- będą się delikatnie kleić do siebie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Mocno dociskamy, nawet dłonią, by wierzch się wyrównał. Smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Gruszki obieramy, kroimy na grubsze plasterki i układamy obok siebie. W pozostałe miejsca układamy plasterki banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st C na ok 45 minut. Po tym czasie studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy:
Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na małym ogniu z łyżką dżemu z czarnego bzu. Zagotowane owoce miksujemy na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w wodzie i dodajemy do sosu, by lekko go zagęścić. Ponownie podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Podziwiam Twoją kreatywność, sama też chętnie bym kawałeczek takiej pizzy zjadła, a może dwa... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka pizza na śniadanie to ja rozumiem... :)
OdpowiedzUsuńwow ale pomysł po prostu rewelacyjny :) takie pyszne i zdrowe śniadanie to ja mogłabym codziennie jeść :)
OdpowiedzUsuńOj i takie świętowanie Międzynarodowego Dnia Pizzy to ja rozumiem!:) Mniam! Idealne! Uwielbiam płatki zbożowe, bakalie, miód, syropy klonowe czy daktyle. Mnóstwo witamin i minerałów, a takze błonnika. Energia na cały poranek!
OdpowiedzUsuń