Jeśli czasem myślicie o leniwym poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.
Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.
Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt nie pospiesza.. A jeśli chcecie zrobić je na szybko, to wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości krążki, nałożyć na wysmarowane tłuszczem i odwrócone do góry dnem foremki na babeczki i upiec w takiej formie :)
Składniki na 6-7 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
½ szklanki mleka+ 1 łyżka
1 łyżeczka cukru
15g świeżych drożdży
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt, delikatnie spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 180st C na zwiniętej w kłębek folii aluminiowej. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy folię, studzimy i podajemy z ulubioną sałatką i dodatkami (szynką, sałatą zieloną, serem itp).
Jeśli miseczki już macie, a pomysłu na sałatkę brak- zapraszam TUTAJ. Na pewno znajdziecie coś dla siebie 😌
Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.
Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt nie pospiesza.. A jeśli chcecie zrobić je na szybko, to wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości krążki, nałożyć na wysmarowane tłuszczem i odwrócone do góry dnem foremki na babeczki i upiec w takiej formie :)
Składniki na 6-7 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
½ szklanki mleka+ 1 łyżka
1 łyżeczka cukru
15g świeżych drożdży
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt, delikatnie spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 180st C na zwiniętej w kłębek folii aluminiowej. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy folię, studzimy i podajemy z ulubioną sałatką i dodatkami (szynką, sałatą zieloną, serem itp).
Jeśli miseczki już macie, a pomysłu na sałatkę brak- zapraszam TUTAJ. Na pewno znajdziecie coś dla siebie 😌
świetny pomysł, sporo pracy ale efekt wszystko wynagradza :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wyjatkowe okazje :)
OdpowiedzUsuń