Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 12 kwietnia 2017

Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia

Doszły mnie słuchy, że Czekoladoholicy mają dziś swój dzień... Są tutaj tacy? 
Ja ostatnio przerzuciłam się na deserową, taką mega gorzką i jeśli tylko czuję, że dobiera się do mnie chandra, sięgam po kostkę :) 
Dla Was mam dziś słodkie mini ciasteczka, przepis podpatrzyłam na stronie Kwestia Smaku, ale zrobiłam swoją, lekko zmodyfikowaną, prostokątną wersję... Rozwałkowałam całość, schłodziłam i tylko pokroiłam ;)
Jak zrobicie Wy, zależy tylko od Was.
Najlepsze w takich ciastkach jest to, że można zmienić odrobinę, by uzyskać inny smak. Dodać różne bakalie, suszone owoce... Dla mnie bomba! Nie tylko kaloryczna 😋

Pochwalcie się czy świętujecie Światowy Dzień Czekolady a jeśli tak, to jak...??


Składniki:

½ szklanki mleka
100g masła
¾ szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki ciemnego kakao
½ szklanki masła orzechowego
2½ szklanki płatków owsianych
30g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym, mlekiem oraz kakao. Do płynnej masy dodajemy płatki owsiane i masło orzechowe. Mieszamy aż do jego całkowitego wchłonięcia.
Dużą brytfannę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę wykładamy, przykładamy drugim kawałkiem folii lub papieru i wałkujemy na placek o wys. ok 7mm, wyrównując jednocześnie boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy schładzamy najlepiej w lodówce, a następnie kroimy w małe prostokąciki.



1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)