Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 15 lutego 2018

Kotlety mielone

Nie wiem czy jest ktoś, kto ich nie zna. Wiem jednak, że każdy robi je po swojemu i chyba za każdym razem smakują ciut inaczej. Przynajmniej mi i mojemu M.
Dużo na pewno zależy od mięsa, jakie używamy do ich przygotowania oraz przypraw.
Chciałabym kiedyś móc zjeść go przygotowanego przez naprawdę dobrego kucharza i porównać :) A później dążyć do doskonałości, gdyby okazało się, że faktycznie jest taki zaje...fajny ;)
Póki co eksperymentuję z nimi w domu. Teściowa robi z granulatem sojowym i powiem Wam że mi smakuje, ja robię bez. W sumie bez niczego, tylko z tą bułką w mleku. I też jest fajny, więc ile ludzi tyle sposobów, smaków i opinii. Chętnie poznam Wasze sprawdzone przepisy na sznycle! Takie to proste, a jak przychodzi co do czego, to albo się rozlatuje, albo podeszwa taka, że nawet pies nie zje ani kury nie wydziobią :D Czekam zatem i z tego naprawdę pysznego mielonego, będę walczyć o iście perfekcyjnego :) 
Ps. Tylko pierwsze muszę się jeszcze zaopatrzyć w cielęcinkę, której na wiosce nie dostanę 😛



Składniki na ok 8 sztuk:

500g szynki wieprzowej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała kajzerka
125ml mleka
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Bułkę namaczamy w mleku ok 15 minut. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze cząstki i wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą i ząbkami czosnku umieszczamy w misie urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania. Zamykamy i uruchamiamy PULS na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, sól oraz pieprz i uruchamiamy w trybie manualnym na 2 minuty, obroty 10. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz ulubionej surówki.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Bułkę namaczamy w mleku ok 15 minut. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze części i wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą i ząbkami czosnku przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmiel0ne mięso łączymy z namoczoną bułką i wyrabiamy dłonią aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz ulubionej surówki.



1 komentarz:

  1. Tak dokładnie jest tak jak piszesz ja też ostatnio robiłam mielone ,ale ile razy sięrobi mielone to za każdym razem wyjdą mi inaczej

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.