Sezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :)
Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie.
Składniki:
Na ok 8 pucharków:
200g herbatników czekoladowych
4 duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu)
400ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
350g serka mascarpone
400g wydrylowanych czereśni
150g truskawek
Do dekoracji:
kilka czereśni "z ogonkiem"
kilka listków świeżej mięty
kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać większe "grudki". Do każdego pucharka wsypujemy na spód po łyżce takiej mieszanki.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Do kremu powoli dodajemy po łyżce zblendowanych czereśni. Gotowy krem nakładamy do pucharków naprzemiennie z pozostałymi herbatnikami. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dekorujemy miętą, czereśnią i rurkami waflowymi. Deser schładzamy w lodówce.
Gotowe pucharki najlepiej schłodzić w lodówce min pół godziny, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi czekać i jest bardzo niecierpliwy :)
Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie.
Składniki:
Na ok 8 pucharków:
200g herbatników czekoladowych
4 duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu)
400ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
350g serka mascarpone
400g wydrylowanych czereśni
150g truskawek
Do dekoracji:
kilka czereśni "z ogonkiem"
kilka listków świeżej mięty
kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać większe "grudki". Do każdego pucharka wsypujemy na spód po łyżce takiej mieszanki.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Do kremu powoli dodajemy po łyżce zblendowanych czereśni. Gotowy krem nakładamy do pucharków naprzemiennie z pozostałymi herbatnikami. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dekorujemy miętą, czereśnią i rurkami waflowymi. Deser schładzamy w lodówce.
Gotowe pucharki najlepiej schłodzić w lodówce min pół godziny, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi czekać i jest bardzo niecierpliwy :)
w wakacyjny czas takie szybkie, pyszne desery mają ogromne wzięcie, nawet u mnie w domu! ;)
OdpowiedzUsuńNapewno taki deser zaspokoi największych łasuchów :)
OdpowiedzUsuńObłedny deser, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń