W tygodniu dostałam bardzo fajną przesyłkę :) Kto śledzi fp ten wie, o co chodzi...
Do testowania otrzymałam zestaw likierów Canari, za co serdecznie dziękuję Henkell & co. vinpol Polska.
Na pierwszy rzut poszedł kokosowy, bo ten zawsze najbardziej lubiłam. Powstały pyszne lekko zabajone lody kokosowe, które z dodatkiem lodów jagodowych tworzą niesamowity duet.
Mam nadzieję, że spróbujecie i powiecie mi, czy Wam tak samo smakują.
Składniki:
Na ok 1 litr lodów:
100g wiórek kokosowych
2/3 szklanki likieru kokosowego Canari
2/3 szklanki jagód (ewentualnie borówki amerykańskiej)
300ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.
Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3.
2. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz. Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.
Dzięki zawartości alkoholu lody są miękkie i można je śmiało porcjować prosto z zamrażarki :)
Do testowania otrzymałam zestaw likierów Canari, za co serdecznie dziękuję Henkell & co. vinpol Polska.
Na pierwszy rzut poszedł kokosowy, bo ten zawsze najbardziej lubiłam. Powstały pyszne lekko zabajone lody kokosowe, które z dodatkiem lodów jagodowych tworzą niesamowity duet.
Mam nadzieję, że spróbujecie i powiecie mi, czy Wam tak samo smakują.
Składniki:
Na ok 1 litr lodów:
100g wiórek kokosowych
2/3 szklanki likieru kokosowego Canari
2/3 szklanki jagód (ewentualnie borówki amerykańskiej)
300ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.
Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3.
2. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz. Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.
Dzięki zawartości alkoholu lody są miękkie i można je śmiało porcjować prosto z zamrażarki :)
świetne <3
OdpowiedzUsuńAsia wpraszam się do Ciebie na takie lody :)
OdpowiedzUsuń