Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 lipca 2015

Zabajone lody kokosowo- jagodowe

W tygodniu dostałam bardzo fajną przesyłkę :) Kto śledzi fp ten wie, o co chodzi...

Do testowania otrzymałam zestaw likierów Canari, za co serdecznie dziękuję Henkell & co. vinpol Polska.

Na pierwszy rzut poszedł kokosowy, bo ten zawsze najbardziej lubiłam. Powstały pyszne lekko zabajone lody kokosowe, które z dodatkiem lodów jagodowych tworzą niesamowity duet. 
Mam nadzieję, że spróbujecie i powiecie mi, czy Wam tak samo smakują. 



Składniki:

Na ok 1 litr lodów:
100g wiórek kokosowych
2/3 szklanki likieru kokosowego Canari
2/3 szklanki jagód (ewentualnie borówki amerykańskiej)
300ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru


Sposób przygotowania:

1. Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić. 
 Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3.


2. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz.  Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.


 Dzięki zawartości alkoholu lody są miękkie i można je śmiało porcjować prosto z zamrażarki :)



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.