Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 14 lipca 2015

Burger wołowy z ryżem brązowym

Kto nie lubi fast-foodów? Bo ja je uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :)



Składniki:
Na 4 burgery:

1 woreczek ryżu brązowego Kupiec
30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe)
1 jajko
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
ok 6 dużych listków świeżej bazylii
2 łyżki oleju
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
4 duże bułki
4 duże liście sałaty
pomidor
ogórek
majonez
ketchup
musztarda
masełko czosnkowe

Sposób przygotowania:

1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery.
2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim mam oznaczenie od 2 do 10, więc najpierw smażyłam na 4, później 5 minut na 6, a ostatnie 5 minut na 8 :)
3. W czasie opiekania się burgerów przygotowujemy pozostałe składniki: Pieczywo przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.




 Smacznego!

Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi posmakowały :)


Gotuj w zdrowym stylu

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.