Jest tak gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :)
Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się?
Składniki:
Na blaszkę kwadratową o boku 24cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
250ml śmietanki 30%
200g cukru pudru
300g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)
Galaretka borówkowa:
300g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa
Ponadto:
150g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100g białych mlecznych draży
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
3. Borówki blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się?
Składniki:
Na blaszkę kwadratową o boku 24cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
250ml śmietanki 30%
200g cukru pudru
300g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)
Galaretka borówkowa:
300g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa
Ponadto:
150g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100g białych mlecznych draży
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
3. Borówki blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Smacznego!
Ja bym się skusiła... Piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o TAKI romans to ja bardzo chętna :)
OdpowiedzUsuń