Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 22 lipca 2015

Sok wieloowocowy

Nie wiem jak u Was, ale ja staram się znaleźć chwilkę i zrobić choćby po kilka słoiczków domowych przetworów. Póki co na tapecie są owoce, więc to z nimi głównie współpracuję w te upalne dni... 

Dziś zapraszam na sok, który łączy w sobie troszkę malin, troszkę agrestu i troszkę czarnej porzeczki. Idealny na teraz jak i na zimę do herbatki. 


Składniki:

Na ok 4l soku:
2,5l agrestu
2,5l malin
2,5l czarnej porzeczki
2 kg cukru
skórka otarta z 1 cytryny


Sposób przygotowania:

Uzbierane owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. W sokowniku umieszczamy naprzemiennie owoce np. maliny- odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy. Gdy na spodzie sokownika uzbiera się więcej soku przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem aż do ostudzenia.


 Do soku można dodać każde sezonowe owoce. Sok można dodatkowo spasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)