Propozycja dla osób, które banany uwielbiają pod każdą postacią.
Ciasto bananowe jest moją wersją chlebka bananowego, który znalazłam w książce "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's. Wersja z cukrem trzcinowym oraz płatkami owsianymi zadowoli i dużych i małych. Dodam jeszcze, że jest tak samo dobre po kilku dniach jak zaraz po upieczeniu.
No już dłużej nie będę Was przekonywać, bo jak upieczecie, to przekonacie się sami :)
Składniki:
Na blaszkę kwadratową o boku 24cm:
190g miękkiej margaryny
350g mąki tortowej
100g płatków owsianych górskich Kupiec
100g cukru kryształu
150g'cukru trzcinowego
2 jajka
4 duże banany
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia
170ml mleka 3.2%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego.
3. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka.
Ciasto bananowe jest moją wersją chlebka bananowego, który znalazłam w książce "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's. Wersja z cukrem trzcinowym oraz płatkami owsianymi zadowoli i dużych i małych. Dodam jeszcze, że jest tak samo dobre po kilku dniach jak zaraz po upieczeniu.
No już dłużej nie będę Was przekonywać, bo jak upieczecie, to przekonacie się sami :)
Składniki:
Na blaszkę kwadratową o boku 24cm:
190g miękkiej margaryny
350g mąki tortowej
100g płatków owsianych górskich Kupiec
100g cukru kryształu
150g'cukru trzcinowego
2 jajka
4 duże banany
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia
170ml mleka 3.2%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego.
3. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka.
Smacznego!
Wygląda smakowicie! Chlebki bananowe są taaaakie smaczne ;)
OdpowiedzUsuńi świeże bardzo długo :)
UsuńUwielbiam bananowe ciasta :) porywam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńAsiu to zrób ten koniecznie :)
UsuńUwielbiam wszystko, co ma w sobie płatki owsiane =D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńSuper, akurat mam wszystkie składniki, więc chyba zaraz wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW takim układzie czekam na opinię i fotkę :)
UsuńCiasto fajne, tylko te tłuszcze utwardzone z margaryny ;(
OdpowiedzUsuńMożesz użyć masła, ale fakt faktem, że bez tłuszczu się nie obejdzie :)
Usuń