Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie strasznie gorąco. Już któryś dzień z kolei. Nie chce się nic, łącznie z wyjściem poza mury domu...
Na dodatek pierworodny ma gorsze dni... Zawsze zwalam na zęby, które de facto nadal nie chcą wyjść, ale czy to na pewno to, to nie wiem. W każdym razie zrobić teraz cokolwiek jest wielką sztuką :) Kto ma w domu takie cudo, wie o czym mówię :)
A wracając do ciepła... polecam Wam pyszne orzeźwiające lody :) Jeśli macie maszynkę do lodów zdążycie zrobić i zjeść jeszcze dziś, jeśli nie- będą na jutro :)
Składniki:
Na 2 duże porcje lodów lub 4 normalne
4 dojrzałe owoce kiwi
2 gałązki mięty (ok 10 dużych listków)
330 ml śmietanki 30%
4 duże łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżeczki syropu trzcinowego
ewentualnie cukier puder- jeśli ktoś chce jeszcze słodsze
Sposób przygotowania:
1. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, miętę drobno siekamy. Całość sparzamy wrzątkiem przez ok minutę, po czym odcedzamy i miksujemy.
2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dolewamy miód oraz syrop trzcinowy. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone kiwi. Jeżeli ktoś chce słodsze lody może dosypać ok 2 łyżki cukru pudru, ja pozostawiłam bardziej kwaskowe.
3. Gotową masę przelewamy do włączonej maszynki do lodów i mieszamy ok 45 minut. Można również przelać do pojemnika i mieszać co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty.
Gotowe lody, zarówno dosłodzone cukrem pudrem, jak i te bardziej kwaskowe będą dobrze smakowały z sosem czekoladowym.
Na dodatek pierworodny ma gorsze dni... Zawsze zwalam na zęby, które de facto nadal nie chcą wyjść, ale czy to na pewno to, to nie wiem. W każdym razie zrobić teraz cokolwiek jest wielką sztuką :) Kto ma w domu takie cudo, wie o czym mówię :)
A wracając do ciepła... polecam Wam pyszne orzeźwiające lody :) Jeśli macie maszynkę do lodów zdążycie zrobić i zjeść jeszcze dziś, jeśli nie- będą na jutro :)
Składniki:
Na 2 duże porcje lodów lub 4 normalne
4 dojrzałe owoce kiwi
2 gałązki mięty (ok 10 dużych listków)
330 ml śmietanki 30%
4 duże łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżeczki syropu trzcinowego
ewentualnie cukier puder- jeśli ktoś chce jeszcze słodsze
Sposób przygotowania:
1. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, miętę drobno siekamy. Całość sparzamy wrzątkiem przez ok minutę, po czym odcedzamy i miksujemy.
2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dolewamy miód oraz syrop trzcinowy. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone kiwi. Jeżeli ktoś chce słodsze lody może dosypać ok 2 łyżki cukru pudru, ja pozostawiłam bardziej kwaskowe.
3. Gotową masę przelewamy do włączonej maszynki do lodów i mieszamy ok 45 minut. Można również przelać do pojemnika i mieszać co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty.
Gotowe lody, zarówno dosłodzone cukrem pudrem, jak i te bardziej kwaskowe będą dobrze smakowały z sosem czekoladowym.
Bossskie lody, jak one musza smakować....chyba lepsze by były tylko różane?..jak sądzisz? :D
OdpowiedzUsuńhihi możliwe :) za swoją różę już się ponad tydzień biorę...
Usuń