Kolejny dzień upałów daje nieźle popalić, więc przygotowałam dla Was coś orzeźwiającego :)
Zapraszam na syrop miętowy, który wykorzystacie nie tylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów.
Składniki:
Na ok 1,7l syropu:
30 gałązek mięty (każda ok 20cm)
800g cukru kryształu
200g cukru trzcinowego
sok z 2 limonek
1 litr wody
Sposób przygotowania:
Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.
Ps. Do każdej butelki dodatkowo można wrzucić kilka listków świeżej mięty, co jeszcze wzmocni aromat :)
Zapraszam na syrop miętowy, który wykorzystacie nie tylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów.
Składniki:
Na ok 1,7l syropu:
30 gałązek mięty (każda ok 20cm)
800g cukru kryształu
200g cukru trzcinowego
sok z 2 limonek
1 litr wody
Sposób przygotowania:
Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.
Ps. Do każdej butelki dodatkowo można wrzucić kilka listków świeżej mięty, co jeszcze wzmocni aromat :)
Ooo taki domowy syrop musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuń