Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 19 lipca 2015

Syrop miętowy

Kolejny dzień upałów daje nieźle popalić, więc przygotowałam dla Was coś orzeźwiającego :)

Zapraszam na syrop miętowy, który wykorzystacie nie tylko do lemoniad i drinków, ale także do stworzenia deserów. 


Składniki:

Na ok 1,7l syropu:
30 gałązek mięty (każda ok 20cm)
800g cukru kryształu
200g cukru trzcinowego
sok z 2 limonek
1 litr wody


Sposób przygotowania:

Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.


 Ps. Do każdej butelki dodatkowo można wrzucić kilka listków świeżej mięty, co jeszcze wzmocni aromat :)
 

1 komentarz:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)