Dziś też jest w planach, choć przyznam, że sezon dobrze się nie zaczął, a mi już bokiem wychodzi to grillowane jedzenie (dosłownie i w przenośni 🙈). Nie zliczę, ile w tym roku wieczorów spędziliśmy właśnie w ten sposób.
Dlatego ja dziś strajkuję i w planach mam tylko sałatkę (no dobra, co najwyżej z grillowanym kurczakiem) a Wam, gdyby się zachciało, proponuję pyszną karkówkę ;) Odpowiednio doprawiona, choć oczywiście każdy może ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia.
Polecam Wam serdecznie!
Składniki:
250ml
czerwonego wytrawnego wina
5 ząbków
czosnku
1 mała
cebula
Sok z 1
cytryny
125ml
oleju
1 łyżeczka
słodkiej wędzonej papryki
½ łyżeczki
papryki czerwonej ostrej
⅓ łyżeczki pieprzu
1 pełna łyżeczka
soli
1 łyżeczka
tymianku
3 ziarenka
jałowca
Szczypta rozmarynu
1 łyżka
sosu sojowego
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie
urządzenia zakładamy ostrze ultra blade. Dodajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki
oraz obrane ząbki czosnku. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze i
miksujemy na trybie PULS przez 15 sekund. Zgarniamy składniki z boków misy i
ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki,
zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej
marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je
zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę
obracamy jakieś 2-3 razy.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Cebulę
drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Jeśli mamy blender
(stojący lub kielichowy- wszystko jedno), to wszystkie składniki umieszczamy w
jego pojemniku i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie
korzystamy z blendera, ziarna jałowca oraz zioła ucieramy w moździerzu, a
następnie łączymy z pozostałymi składnikami. W powstałej marynacie zanurzamy
plastry karkówki i układamy jeden na drugim. Przykrywamy folią spożywczą i
wynosimy na min 5 godzin do chłodu. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3
razy.
Karkówkę
grillujemy po ok 10 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Zbyt
długie pieczenie karkówki spowoduje, że będzie ona twarda i gumowata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.