Jeśli w jakiś chłodny, ponury dzień stwierdzisz, że masz ochotę właśnie na coś prostego, a zarazem nietypowego lub jeśli znajomi zapowiedzą się, że za 2 godziny wpadną na kawę, to ten deser w mgnieniu oka przygotujesz. Dziś co prawda słońce ponownie wyjrzało zza chmur, więc i piekarnika nie chce się odpalać, ale nocne przymrozki i codzienna słota zbliża się nieubłaganie... więc zapiszcie przepis, by nie zapomnieć o nim w kryzysowej chwili ;)
Składniki
na 4 kokilki:
2 jajka
50g masła
2 łyżki
cukru pudru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
250g
białego sera półtłustego
1 pełna
łyżka proszku bydyniowego
4 gruszki
Cukier
puder
Sposób
przygotowania:
Masło
ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z jajkami, cukrem waniliowym, zmielonym
lub przeciśniętym przez praskę białym serem oraz proszkiem budyniowym.
Kokilki smarujemy masłem, a z obranych gruszek usuwamy
od spodu gniazda nasienne. Napełniamy foremki masą serową, układamy gruszkę i
ustawiamy na większej blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. przez
ok 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.