Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 18 września 2018

Muffinki "Sówki"

Już jakiś czas temu je przygotowałam i nie będę ukrywać, że głównie zależało mi na efekcie wizualnym, ale wyszło także całkiem przyzwoicie smakowo. Chciałam w ten sposób zachęcić Olusia do pójścia do przedszkola. Wiecie, te opowieści, że sowa jest symbolem mądrości i jak będzie chodził do przedszkola to i on będzie bardzo mądry i w ogóle... Nie wiem czy mnie słuchał, póki co wychodzi na to, że tak średnio ;) Do przedszkola cały czas chodzić nie chce, tłumacząc się kaszlem i katarem. Fakt, że kaszel jeszcze ma okropny i sama nie chcę go puszczać, ale dzień w dzień tłumaczę, że jak tylko będzie ok, to idziemy :) 
Wracając do muffinek- nie ma chyba nic prostszego od ich przygotowania. Mieszacie składniki, przelewacie do papilotek i pieczecie! Myślicie, że te są trudniejsze? Nic podobnego! Fakt- może trzeba poświęcić chwilkę na dekorację, bo żeby przepołowić ciasteczko trzeba trochę sprytu, ale to i tak są minuty, a nie żmudne godziny. Naprawdę warto się poświęcić i przygotować swoim pociechom takie słodkie sówki. Sprawdzą się na pewno na urodzinowej imprezce, a jeśli obchodzicie urodziny właśnie w przedszkolu, to na pewno każdy maluch będzie robił oczy ze zdziwienia! Przekonajcie się sami :)




Składniki na 12 sztuk:
 
2 jajka
150g jogurtu naturalnego gęstego
½ szklanki oleju roślinnego
1¾ szklanki mąki pszennej typ 550
100g cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
36 sztuk ciasteczek oreo (lub podobnych)
24 sztuki brązowych drażetek m&m’s
12 sztuk żółtych drażetek m&m’s

Sposób przygotowania:

Składniki mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które później stopniowo dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, układamy po jednym ciasteczku oreo i przykrywamy pozostałym ciastem, napełniając foremki mniej więcej do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej.
Po lekkim przestudzeniu ścinamy odrobinę babeczki z wierzchu i polewamy czekoladą.
Ciasteczka dzielimy na dwie części- jedna z białą masą na oczy, druga bez- na uszy. Ciasteczka bez masy dzielimy na pół. Przyklejamy do muffinek i dekorujemy drażetkami m&m’s. Brązowe- w miejsce źrenic wystarczy lekko docisnąć do masy, natomiast żółtą drażetkę (dziub) można przykleić także za pomocą czekolady. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia się polewy.


Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do wysokości papilotek, zatapiając w środku każdej babeczki ciasteczko oreo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Studzimy na kracie. Postępujemy z dekoracją jak wyżej. 


 

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.