Wracając do muffinek- nie ma chyba nic prostszego od ich przygotowania. Mieszacie składniki, przelewacie do papilotek i pieczecie! Myślicie, że te są trudniejsze? Nic podobnego! Fakt- może trzeba poświęcić chwilkę na dekorację, bo żeby przepołowić ciasteczko trzeba trochę sprytu, ale to i tak są minuty, a nie żmudne godziny. Naprawdę warto się poświęcić i przygotować swoim pociechom takie słodkie sówki. Sprawdzą się na pewno na urodzinowej imprezce, a jeśli obchodzicie urodziny właśnie w przedszkolu, to na pewno każdy maluch będzie robił oczy ze zdziwienia! Przekonajcie się sami :)
Składniki
na 12 sztuk:
2 jajka
150g
jogurtu naturalnego gęstego
½ szklanki
oleju roślinnego
1¾
szklanki mąki pszennej typ 550
100g cukru
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
½ płaskiej
łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
1
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki
mleka
36 sztuk
ciasteczek oreo (lub podobnych)
24 sztuki brązowych
drażetek m&m’s
12 sztuk
żółtych drażetek m&m’s
Sposób
przygotowania:
Składniki
mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które
później stopniowo dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek.
Formę na
muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, układamy po jednym
ciasteczku oreo i przykrywamy pozostałym ciastem, napełniając foremki mniej
więcej do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25
minut (do suchego patyczka).
Czekoladę
wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej.
Po lekkim
przestudzeniu ścinamy odrobinę babeczki z wierzchu i polewamy czekoladą.
Ciasteczka dzielimy na dwie części- jedna z białą masą
na oczy, druga bez- na uszy. Ciasteczka bez masy dzielimy na pół. Przyklejamy
do muffinek i dekorujemy drażetkami m&m’s. Brązowe- w miejsce źrenic
wystarczy lekko docisnąć do masy, natomiast żółtą drażetkę (dziub) można
przykleić także za pomocą czekolady. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia
się polewy.Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek, zatapiając w środku każdej babeczki ciasteczko oreo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Studzimy na kracie. Postępujemy z dekoracją jak wyżej.
śliczne są
OdpowiedzUsuńTe babeczki na mnie patrzą!
OdpowiedzUsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuńIdealne dla dzieci!
:)