Jedna z podstaw kuchni śródziemnomorskiej, kremowy i bardzo osty sos, o pięknej nazwie aioli. Jego podstawę stanowi domowy majonez zrobiony z oliwy z oliwek oraz żółtek, a charakterystycznym dodatkiem, który tej pikanterii dodaje jest oczywiście czosnek. Sprawdza się przede wszystkim do pieczonych ryb i drobiu, ale śmiało może posłużyć też jako dodatek do grillowanych potraw, zwłaszcza jeśli spotykają się miłośnicy ostrzejszych smaków 😆
Składniki:
6 dużych
ząbków czosnku
2 żółtka
250ml
oliwy z oliwek lub pół na pół z olejem roślinnym
2 łyżki
soku z cytryny
Sól morska
do smaku
Szczypta
białego pieprzu
Sposób
przygotowania:
Obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, a
następnie dokładnie ucieramy w jedną stronę z żółtkami i odrobiną soli. Gdy
masa żółtkowa stanie się pulchna, dolewamy po kilka kropel (1-3) oliwy i cały
czas energicznie mieszamy, pamiętając o zachowaniu tego samego kierunku. Na
końcu, gdy sos mocno zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku
pieprzem, a jeśli jeszcze trzeba, to także solą.
Mi ten sos kojarzy się z "Kuchennymi rewolucjami" bo tam słyszałam tą nazwe
OdpowiedzUsuń;-) a tak poważnie to muszę go kiedyś sprobospr
Czy robilas ten sos rowniez w tefal companion??jola
OdpowiedzUsuńNie, tym razem trzymałam się zasad i majonez "kręciłam" ręcznie 😃
Usuń