Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 28 września 2018

Prowansalski sos aioli

Jedna z podstaw kuchni śródziemnomorskiej, kremowy i bardzo osty sos, o pięknej nazwie aioli. Jego podstawę stanowi domowy majonez zrobiony z oliwy z oliwek oraz żółtek, a charakterystycznym dodatkiem, który tej pikanterii dodaje jest oczywiście czosnek. Sprawdza się przede wszystkim do pieczonych ryb i drobiu, ale śmiało może posłużyć też jako dodatek do grillowanych potraw, zwłaszcza jeśli spotykają się miłośnicy ostrzejszych smaków 😆

 
Składniki:

6 dużych ząbków czosnku
2 żółtka
250ml oliwy z oliwek lub pół na pół z olejem roślinnym
2 łyżki soku z cytryny
Sól morska do smaku
Szczypta białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, a następnie dokładnie ucieramy w jedną stronę z żółtkami i odrobiną soli. Gdy masa żółtkowa stanie się pulchna, dolewamy po kilka kropel (1-3) oliwy i cały czas energicznie mieszamy, pamiętając o zachowaniu tego samego kierunku. Na końcu, gdy sos mocno zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem, a jeśli jeszcze trzeba, to także solą.



3 komentarze:

  1. Mi ten sos kojarzy się z "Kuchennymi rewolucjami" bo tam słyszałam tą nazwe
    ;-) a tak poważnie to muszę go kiedyś sprobospr

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy robilas ten sos rowniez w tefal companion??jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tym razem trzymałam się zasad i majonez "kręciłam" ręcznie 😃

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.