Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne i po prostu smaczniejsze, tym razem tego nie zrobiłam.
Przygotowanie jest banalne (w porównaniu do ciasta nad którym właśnie siedzę!), a składniki podstawowe, a już na pewno łatwo dostępne. W sam raz na jesiennie popołudnia, które nieśmiało pukają do naszych domów...
Składniki
na formę o śr 23cm
3
jajka
1
kostka masła 82%
¾
szklanki cukru
200g
puree z dyni
1
cukier waniliowy
300g
mąki tortowej
1¼
łyżeczki proszku do pieczenia
¾
łyżeczki sody oczyszczonej
2-3
gruszki
Kilka
śliwek
Cukier
puder
Sposób
przygotowania:
Spód
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i sodą. Masło miksujemy kilka minut z cukrami, a następnie wbijamy po
jednym jajku. Dodajemy puree z dyni, mieszamy. Na końcu dodajemy przesiane
składniki i delikatnie łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na
blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz
śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną
godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
*Im
dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze.
* Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto
będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.