Tym bardziej cieszę się, że jakiś czas temu przygotowałam kilka ciast i teraz mam się czym z Wami dzielić. Zwłaszcza, że każde zawiera sezonowe owoce i jest mega proste w przygotowaniu! Każdy sobie z nimi poradzi, ale na początek, by Was trochę zachęcić proponuję tradycyjne czekoladowe brownie, które ze słodką gruszką smakuje idealnie!
Składniki
na keksówkę o wymiarach ok 28x12cm:
4 jajka
⅓ szklanki brązowego cukru
1
tabliczka deserowej czekolady
4 łyżki
mleka
½ szklanki
oleju
Ok 230g
mąki pszennej tortowej
2 łyżki
kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Ok 3-4
gruszki (w zależności od wielkości)
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania:
Czekoladę
z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Jajka i
cukier miksujemy. Dodajemy czekoladę, a następnie cały czas miksując dodajemy
olej. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przesianą z kakao i proszkiem do
pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników i przelewamy
do wyłożonej papierem keksówki. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy obrane i
pozbawione gniazd nasiennych połówki ponacinanych wcześniej gruszek. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 40 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Moje ukochane jesienne owoce <3 w połączeniu z jednym z nielicznych ciast, które zawsze mi wychodzą. Na bank spróbuję :D
OdpowiedzUsuń