Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 13 września 2018

Śliwki w syropie

W tym roku wyjątkowo dużo było u nas śliwek. Zbieraliśmy wiaderkami razem na trzy rodziny, a i tak na czubku jeszcze sporo zostało. 
Kompotów się u mnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne! 


Składniki:

Ok 4 kg śliwek węgierek
Ok 1½ kg cukru

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami cukru co drugą warstwę śliw. Ostatniej warstwy nie przesypujemy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką lub jakąś szmatką. Nalewamy wody do wysokości i pozostawiamy przez 15 minut od momentu zagotowania na minimalnym ogniu. Wystudzone słoiki przenosimy do spiżarni lub piwnicy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.