Nam smakowały, 🎅 chyba też, choć okruchów pełno zostawił i nie posprzątał po sobie😇 Zobaczymy 6 grudnia, czy zjawi się ponownie...
Składniki
na ok 30szt:
250g
mąki
150g zimnego masła
70g
cukru pudru
1
żółtko
3
łyżki soku pomarańczowego
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Skórka
otarta z 1 pomarańczy
1
łyżeczka kakao
2
łyżeczki domowej przyprawy do piernika
½
tabliczki białej czekolady
Kolorowa
posypka
Foremka
gwiazdka o śr ok 2cm
Sposób
przygotowania:
Na
stolnicy lub kuchennym blacie robimy kopczyk z przesianej mąki. Dodajemy
posiekane drobno masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko oraz sok
pomarańczowy. Siekamy, a następnie dzielimy na dwie części-mniejszą i ciut
większą. Do jednej- tej mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej
kakao oraz przyprawę do piernika. Siekamy raz jeszcze, po czym zagniatamy
ciasto. W razie problemów- można dolać jeszcze odrobinę soku pomarańczowego.
Ciasto ciemne owijamy folią i chowamy do lodówki. Ciasto jasne wałkujemy od
razu na grubość ok 4-5mm i wycinamy z niego małe gwiazdki,o śr ok 2cm, aż do całkowitego
wykorzystania ciasta. Układamy je jedna na drugiej, ramię przy ramieniu,
delikatnie dociskając. Zrobiłam trzy takie „konstrukcje”. Przekładamy na
deseczkę i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Ciasto
ciemne dzielimy na 3 części. Z każdej odrywamy po 5 kawałków i rolujemy je na
wałki odpowiadające szerokości zamrożonych gwiazdek. Dociskamy je między
ramionami, tak by dokładnie wypełnić szczeliny. Pozostałe kawałki wałkujemy na
prostokąty również o tej szerokości i oblepiamy gwiazdki. Walcujemy, by ciasta
skleiły się ze sobą, a następnie znowu odkładamy do zamrażarki na min. 30
minut.
Gotowe
walce kroimy na krążki o grubości ok 5mm. Układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 13-15
minut.
Delikatnie przestudzone obtaczamy w
rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i dekorujemy kolorową posypką.
super pomysł na oryginalne ciacha :)
OdpowiedzUsuń