Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 20 listopada 2018

Kruche ciasteczka korzenno- pomarańczowe

Napisaliście już list do Mikołaja? Czy czekacie, że jeszcze przypomnicie sobie o czymś, co koniecznie musicie mieć i to właśnie najlepiej od Świętego...? Ja tam za stara na to, ale z dzieciakami zadanie odrobione. Udało się nam nawet przygotować ciasteczka. Nie będę ściemniać, że to oni je upiekli, bo... upiekł piekarnik 😅 Ale chłopaki dzielnie wycinali gwiazdki z ciasta i próbowali ułożyć jedna na drugiej w miarę prosto, więc nie mogę im "nie zaliczyć". 
Nam smakowały, 🎅 chyba też, choć okruchów pełno zostawił i nie posprzątał po sobie😇 Zobaczymy 6 grudnia, czy zjawi się ponownie...


Składniki na ok 30szt:

250g mąki
150g  zimnego masła
70g cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki soku pomarańczowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
Skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
½ tabliczki białej czekolady
Kolorowa posypka
Foremka gwiazdka o śr ok 2cm

Sposób przygotowania:

Na stolnicy lub kuchennym blacie robimy kopczyk z przesianej mąki. Dodajemy posiekane drobno masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko oraz sok pomarańczowy. Siekamy, a następnie dzielimy na dwie części-mniejszą i ciut większą. Do jednej- tej mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao oraz przyprawę do piernika. Siekamy raz jeszcze, po czym zagniatamy ciasto. W razie problemów- można dolać jeszcze odrobinę soku pomarańczowego. Ciasto ciemne owijamy folią i chowamy do lodówki. Ciasto jasne wałkujemy od razu na grubość ok 4-5mm i wycinamy z niego małe gwiazdki,o śr ok 2cm, aż do całkowitego wykorzystania ciasta. Układamy je jedna na drugiej, ramię przy ramieniu, delikatnie dociskając. Zrobiłam trzy takie „konstrukcje”. Przekładamy na deseczkę i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.


Ciasto ciemne dzielimy na 3 części. Z każdej odrywamy po 5 kawałków i rolujemy je na wałki odpowiadające szerokości zamrożonych gwiazdek. Dociskamy je między ramionami, tak by dokładnie wypełnić szczeliny. Pozostałe kawałki wałkujemy na prostokąty również o tej szerokości i oblepiamy gwiazdki. Walcujemy, by ciasta skleiły się ze sobą, a następnie znowu odkładamy do zamrażarki na min. 30 minut.
Gotowe walce kroimy na krążki o grubości ok 5mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 13-15 minut.
Delikatnie przestudzone obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i dekorujemy kolorową posypką.


 Do stylizacji zdjęć użyłam talerzyka deserowego Ambition Palette Cream.

Przepis na udane święta

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.