Przepis jest prosty i do zrobienia w kilka chwil. Specjalnie najpierw podaję składniki na niego, bo kolejny wpis, będzie właśnie z jego użyciem. Więc teoretycznie powinien się przydać 😜
Składniki
na dwie buteleczki o pojemności ok 120ml
200ml
wody
Sok
wyciśnięty z jednej pomarańczy
150g
cukru trzcinowego
1
pełna łyżeczka cynamonu w proszku
4
goździki
1cm
świeżego imbiru (można drobno posiekać)
1
mała gwiazdka anyżu
2
ziarenka ziela angielskiego
3
krople esencji waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
Sposób
przygotowania:
Gotujemy
wodę z sokiem pomarańczowym oraz cukrem. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się
cukru, zmniejszamy płomień na najmniejszy i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy na
palniku przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zauważymy, że syrop
zaczyna gęstnieć, przelewamy przez sitko. Pozostawiamy, by przyprawy, które nie
zatrzymały się przy odcedzaniu opadły na spód i przelewamy do butelek. Przed
podaniem, czy to do kawy, czy do deserów, należy wstrząsnąć buteleczką.
Syrop ten jest także doskonałym dodatkiem do
ponczowania ciast- wystarczy odrobinę wymieszać z zaparzoną kawą lub ciepłą
wodą.
smakowity i pachnie nadchodzacymi Świętami :)
OdpowiedzUsuń