Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 17 listopada 2018

Syrop piernikowy z nutą pomarańczy

Już w nocy miałam przysiąść do Was z dwoma kolejnymi przepisami, ale nie udało się. Spróbuję teraz, choć też lekko nie jest, bo z Młodym na kolanach. Nie będę się więc jakoś strasznie rozpisywać, bo się przy nim nijak skupić nie mogę 🙈
Przepis jest prosty i do zrobienia w kilka chwil. Specjalnie najpierw podaję składniki na niego, bo kolejny wpis, będzie właśnie z jego użyciem. Więc teoretycznie powinien się przydać 😜



Składniki na dwie buteleczki o pojemności ok 120ml

200ml wody
Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
150g cukru trzcinowego
1 pełna łyżeczka cynamonu w proszku
4 goździki
1cm świeżego imbiru (można drobno posiekać)
1 mała gwiazdka anyżu
2 ziarenka ziela angielskiego
3 krople esencji waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę z sokiem pomarańczowym oraz cukrem. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się cukru, zmniejszamy płomień na najmniejszy i dodajemy przyprawy. Pozostawiamy na palniku przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zauważymy, że syrop zaczyna gęstnieć, przelewamy przez sitko. Pozostawiamy, by przyprawy, które nie zatrzymały się przy odcedzaniu opadły na spód i przelewamy do butelek. Przed podaniem, czy to do kawy, czy do deserów, należy wstrząsnąć buteleczką.
Syrop ten jest także doskonałym dodatkiem do ponczowania ciast- wystarczy odrobinę wymieszać z zaparzoną kawą lub ciepłą wodą.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.