Składniki dla 4 osób:
2
woreczki kaszy pęczak
8
dramstików
1
papryka czerwona
1
papryka zielona
1
papryka żółta
30dkg
pieczarek
1
mała puszka kukurydzy
Sól
morska, świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1
szklanka bulionu
1
łyżka masła
Marynata
mięsa:
4
łyżki oleju
2
ząbki czosnku
1
łyżka przecieru pomidorowego
Sól,
pieprz, suszone zioła do smaku m.in. bazylia i tymianek
Sposób
przygotowania:
Z
podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i odstawiamy
na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Formę
do zapiekania smarujemy masłem. Wysypujemy równomiernie kaszę pęczak, układamy
warstwę papryki, na niej układamy zamarynowane mięso, pokrojone pieczarki oraz
odcedzoną kukurydzę. Zalewamy bulionem, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i tymianku, przykrywamy
folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 90 minut.
Podajemy na ciepło.
Czas pieczenia można skrócić, podgotowując
najpierw dramstiki.
Lubimy przepisy z wykorzystaniem tylko jednego naczynia :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł robiłam kiedyś podobne danie tylko z kaszą bulgur :)
OdpowiedzUsuńA do czego bulion? Domyslam sie, ze trzeba go wlac do kaszy, ale czy to nie za malo, jedna szklanka bulionu an dwa woreczki kaszy peczka?
OdpowiedzUsuńProszę pamiętać że zarówno z pieczarek jak i mięsa wytopi się sporo wody/ tłuszczu 😉
Usuń