Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 21 listopada 2018

Kurczak z kaszą pęczak i warzywami

Dziś taka mała odskocznia od tych wszystkich świątecznych przepisów, którymi Was ostatnio raczę. Z braku chęci do gotowania, tudzież czystego lenistwa- jak zwął tak zwął, postanowiłam jakiś czas temu zrobić obiad jednogarnkowy. Nic trudnego, skomplikowanego czy wyszukanego. Ot- takie zwykłe pałki kurczaka ;) Idąc na całkowitą łatwiznę, naczynie do zapiekania wysypałam najpierw kaszą, a później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła do robienia 😜 Jeśli narzekacie na chroniczny brak czasu, to ten obiad jest właśnie dla Was. Zrobi się praktycznie sam!



Składniki dla 4 osób:
 
2 woreczki kaszy pęczak
8 dramstików
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
30dkg pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 szklanka bulionu
1 łyżka masła

Marynata mięsa:
4 łyżki oleju 
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, suszone zioła do smaku m.in. bazylia i tymianek

Sposób przygotowania:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wysypujemy równomiernie kaszę pęczak, układamy warstwę papryki, na niej układamy zamarynowane mięso, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną kukurydzę. Zalewamy bulionem, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i tymianku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 90 minut. Podajemy na ciepło.
Czas pieczenia można skrócić, podgotowując najpierw dramstiki.


4 komentarze:

  1. Lubimy przepisy z wykorzystaniem tylko jednego naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł robiłam kiedyś podobne danie tylko z kaszą bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A do czego bulion? Domyslam sie, ze trzeba go wlac do kaszy, ale czy to nie za malo, jedna szklanka bulionu an dwa woreczki kaszy peczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę pamiętać że zarówno z pieczarek jak i mięsa wytopi się sporo wody/ tłuszczu 😉

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.