A jeśli Wy czekacie na pieczyste słodkości, to jeden przepis właśnie przed Wami, a pomysł na kolejny już mam w głowie i wieczorem będę działać :)
Biszkopt
makowy:
4
jajka
½
szklanki cukru
2
łyżki płynnego, prawdziwego miodu
½
szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów
3
łyżki kaszy manny
150g
mielonego maku
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
pomarańczowy:
300ml
soku ze świeżych pomarańczy
Skórka
otarta z 1 pomarańczy
½
szklanki cukru
5
łyżeczek żelatyny
250ml
słodkiej min. 30% śmietanki
Dodatkowo:
1
tabliczka deserowej czekolady
Wiórki
kokosowe
Sposób
przygotowania
Biszkopt
makowy:
Mak
zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami.
Żółtka
oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy pozostałe
składniki: mak, ziarenka kawy rozpuszczalnej, kaszę manną, proszek do pieczenia
i mąkę ziemniaczaną, a na końcu delikatnie łączymy z pianą ubitą z białek. Ciasto
przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (grzałka góra-dół). Biszkopt
sprawdzamy patyczkiem, jeśli po nakłuciu jest suchy, wyłączamy piekarnik i
pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Zimny,
dzielimy na trzy krążki.
Krem
pomarańczowy:
Żelatynę
zalewamy 50ml soku, pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. 250ml soku
gotujemy z cukrem i skórką pomarańczową. Gorącym zalewamy żelatynę, dokładnie
mieszając, by nie było grudek. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia,
ale pamiętajmy o tym, by nadal zachować płynność. Schłodzoną śmietankę kremówkę
ubijamy na sztywno, wlewając na końcu tężejący sok. Mieszamy powoli i
dokładnie.
Kremem przekładamy makowe blaty oraz smarujemy
cienką warstwą cały tort z wierzchu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i
dekorujemy choinkami przygotowanymi z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
(uprzednio schłodzonymi w lodówce kilka godzin).
Do stylizacji świątecznego tortu wykorzystałam czajnik Melody Pumpkin Oberżyna, który możecie znaleźć na stronie Ambition
Super pomysł, właśnie szukałam inspiracji na krem pomarańczowy fo babeczek i już mam pomysł 😉
OdpowiedzUsuńCieszę się że jestem dla Ciebie taką inspiracją!
UsuńKochana, tort wygląda przepięknie :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńCudowny torcik! Uwielbiam makowe ciasta!
OdpowiedzUsuń