Bułeczki świetnie smakują nawet na drugi dzień, ale nie wiem czy u Was tak długo poleżą. Wszystko zależy od tego ile chętnych rąk i głodnych brzuszków napatoczy się po drodze. Z jednej porcji wychodzi 8, raczej mniejszych sztuk. Może warto więc zrobić z podwójnej porcji ciasta...?
Składniki na 8 sztuk:
½ szklanki mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
1 jajko
Szczypta soli
¼ kostki masła (50g)
Dodatkowo:
20g masła
8 łyżeczek cukru
8 łyżeczek cynamonu
1 żółtko
Lukier:
1 białko
Kilka kropel soku z cytryny
Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g)
Odrobina mielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże i łączymy z łyżką
mąki. Pozostawiamy na 10 minut. Masło stapiamy i studzimy. Stapiamy również
masło, które będzie nam potrzebne dodatkowo do nadzienia.
Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Mieszamy ręką lub mikserem z założonym hakiem. Po ok 3 minutowym wyrabianiu
(jeśli ręką to dłuższym) dodajemy stopniowo masło. Ponownie wyrabiamy i
pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę,
odgazowujemy i dzielimy na 8 części, każda po ok 60g. Wałkujemy na prostokąt o
wym. ok 6x12cm.
Każdą część smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy łyżeczką cukru i
cynamonu. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacinamy przez środek.
Skręcamy ze sobą i formujemy w okrągły wianuszek.
Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut.
Przestudzone dekorujemy
lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami
orzechowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.