Prawda jednak okazała się brutalna, bo mój syrop w niczym nie przypominał tego ze zdjęcia... No nie tak miało być! Wybrnęłam jednak, odparowując go na małym ogniu do odpowiedniej gęstości.
Nie przypomina tego, który możemy dostać w sklepie, ale zaręczam że sprawdza się doskonale!
Składniki:
250g daktyli bez pestek
400ml wody
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, ok 2-3 powinny wystarczyć. Po tym czasie przelewamy całość do blendera kielichowego i miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej konystencji. By syrop był jeszcze gęściejszy, całość przelewamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, by nic nie przywarło. Gotowy syrop przekładamy do oczyszczonych i suchych słoiczków, a następnie wkładamy do lodówki.
i to jest pomysł, ja zawsze moczę i blenduję po kilka daktyli gdy potrzebuję słodzidła, ale przy najbliższej okazji zrobię sobie taki syrop :)
OdpowiedzUsuń